Conferința ”CIRCULAR”, care se desfășoară la Teatrul Național București a adus în discuție problema deșeurilor la nivelul României. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a declarat în cadrul conferinței că problema deșeurilor este o provocare mare pentru țara noastră. Ministrul a punctat faptul că România trebuie să se alinieze urgent la normele Uniunii Europene la acest capitol.
Ministrul Grațiela Gavrilescu a declarat că este conștientă de vehicularea tot mai frecventă la nivelul Uniunii Europene a problemei deșeurilor.
“Astăzi în Uniunea Europeană cantități importante de deșeuri se pierd pur și simplu! Anual, europenii generează circa 3 miliarde de tone de deșeuri. Din această cantitate, doar o proporție limitată, de 36%, este și reciclată. Practic, mai bine de 600 de milioane de tone de deșeuri, care ar putea fi reciclate sau reutilizate, sunt abandonate în depozite sau arse!„, a spus Grațiela Gavrilescu.
Reciclarea bine calculată ar putea aduce României o serie de beneficii cum ar fi locurile de muncă. Reciclarea resurselor poate crea în Europa peste două milioane de locuri de muncă, în timp ce economiile realizate în urma reciclării selective ar putea salva 630 de miliarde de euro pentru industria de pe continent.
„Aceste resurse nu sunt inepuizabile și tot felul de studii arată că acest consum incomensurabil de mare ne va duce ca, în 2030, să consumăm cât pentru două planete„, a mai spus Grațiela Gavrilescu.
Giovanni La Via, președintele Comisiei ENVI pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranța Alimentelor din Parlamentul European, a spus că dezbaterea pe marginea legislației care va sta la baza Directivei europene privind economia circulară a fost finalizată.
“Nouă propunere se va afla în dezbarere timp de un an. După aceea vom începe procesul legilativ. Consiliul și Parlamentul vor lucra separat pentru a veni cu două variante la propunerea inițială. În urma acestui „trialog” vom avea o variantă oficială”, a declarat La Via.