Stiri: Social

destinatii de Craciun 2018

Câți bani au cheltuit românii în mini-vacanța de Crăciun?

27.12.2018

Nu mai puțin de 139.000 de turişti români au cheltuit 18 milioane de euro în destinaţii din ţară în mini-vacanţa de Crăciun, conform datelor publicate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Aceștia au cheltuit acești bani pe cazare, masă şi distracţie. Cheltuiala medie a celor care au preferat destinaţiile interne a fost de aproximativ 570 de lei pe sejur. Fondurile au mers doar pentru cazarea şi mesele incluse în pachetele turistice. Nivelul este în creştere cu 14% faţă de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul şi distracţia, au fost în medie, de 500 lei pe sejur, pentru fiecare turist român.

Vouchere de vacanță

Crăciunul şi Revelionul sunt ultimele oportunităţi turistice pentru românii care deţin vouchere de vacanţă şi care expiră la sfârşitul anului. Așadar, mai mulţi români au ales să petreacă sărbătorile în România. S-a remarcat, în această perioadă, o creştere de 14% a numărului de turişti în destinaţii interne.

„Datorită faptului că, în acest an, Crăciunul a fost imediat după weekend şi Guvernul a acordat zile libere personalului bugetar, cererea a fost mai mare, cu atât mai mult cu cât mulţi români au profitat de primirea voucherelor de vacanţă şi au ales să-şi petreacă cele cinci zile libere departe de casă”, a afirmat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv FPTR.

Destinațiile alese

Majoritatea turiştilor au ales să-şi petreacă Crăciunul în mod tradiţional. Astfel, cele mai solicitate structuri de cazare în această perioadă au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depăşit 90%. În acestea au fost cazaţi aproximativ 55.000 de turişti.

Cele mai căutate destinaţii în mediu rural au fost

  • Bran,
  • Maramureş,
  • Bucovina,
  • zona Sibiului.

Stațiuni balneare

Pe locul al doilea în topul preferinţelor au fost vacanţele în structurile de cazare din staţiunile balneare. Ele au fost preferate de 25.000 de turişti datorită gamei extinse de servicii. Majoritatea au ales relaxarea la centrele spa sau la piscină.

În staţiunile de la munte au fost aşteptaţi de Crăciun aproximativ 24.000 de turişti.

Destinații în alte țări

De asemenea, au existat și români care au ales să petreacă sărbătoarea Crăciunului în străinătate, în diferite destinaţii exotice, cu climă caldă, sau în city break-uri în ţările europene.

Cele mai căutate destinaţii din Europa au fost:

  • staţiunile de schi din Austria, Bulgaria, Elveţia sau Franţa,
  • târgurile de Crăciun şi evenimentele cu tematică.

Ca destinaţii exotice, românii au ales Dubai, Egipt sau Maroc.

Citește și Ce efecte negative vor aduce modificările fiscale implementate de la 1 ianuarie 2019?