Destinatii de vacanta 2020

Destinațiile de vacanţă care atrag tot mai mulți români, în 2017

23.01.2017

Românii preferă să călătorească în interiorul Europei, către destinații cu ieșire la Marea Mediterană sau Oceanul Atlantic, unde cultura și experiențele locale sunt familiare, dar și de cealaltă parte a lumii, către Africa și Asia, pentru vacanțe exotice și rafinate, arată o cercetare realizată de momondo.ro, care a identificat principalele tendințe de călătorie care se pot regăsi în anul curent.

Astfel, conform studiului, românii sunt tot mai interesați să călătorească în ţară cu avionul și, astfel, să economisească bani dar, mai ales, timp, reducând orele de călătorie cu trenul sau cu mașina la o singură oră cu avionul.

Zborurile interne au raportat cea mai mare creștere în căutări (+664%), ocupând prima poziție în topul destinațiilor către care românii au ales să călătorească cel mai mult, anul trecut. Cererile de zbor au fost făcute în mod constant pentru principalele aeroporturi din țară, din București, Cluj, Timișoara, Iași, acest lucru fiind posibil în principal datorită numeroaselor oferte de zbor pe care operatorii low-cost le pun la dispoziție începând din 2016, potrivit momondo.ro.

„Interesul față de turismul intern a crescut semnificativ în 2016. Unul dintre principalii factori care au contribuit și continuă să contribuie la această tendință este pătrunderea operatorilor low-cost pe rutele domestice, cu oferte de zbor la prețuri mult mai reduse față de cheltuielile implicite ale unei călătorii cu mijloace de transport în comun sau personale“, a declarat Mircea Giurcă, Marketing Manager momondo România.

Grecia, din ce în ce mai căutată

Grecia nu reprezintă o destinație nouă în topul preferințelor românilor, însă este destinația europeană cu cea mai mare creștere în căutările acestora (+202%) în 2016 față de anul precedent. O explicație este dată de stabilitatea politică după evenimentele din 2015 (referendum privind programul de austeritate economică), precum și o ușoară scădere a prețurilor.

Atena rămâne, aşadar, principala destinație preferată de români, căutările pe site-ul momondo.ro înregistrând o creștere de 231% în 2016, comparativ cu anul precedent.

În plus, românii au căutat în 2016 numeroase oferte de zbor către Cipru, cu 105% mai mult decât în 2015.

„Un factor determinant în acest sens poate fi instabilitatea din Turcia, care a cauzat reorientarea cererii către Cipru”, a adăugat Mircea Giurcă.

Croația completează topul destinațiilor în creștere, cu +152% în căutări anul trecut comparativ cu 2015. Interesul crescut al românilor pentru Croația se datorează în principal destinației Dubrovnik, o nouă alternativă la litoralul bulgăresc.

Cereri crescute şi pentru Portugalia şi Italia

Creșteri importante în căutările românilor sunt întâlnite, de asemenea, în cazul țărilor latine Portugalia și Italia, care rămân pe poziții de top în destinațiile preferate de conaționali, cu +90% și, respectiv, +70% în 2016 față de 2015.

„Destinațiile și, totodată, culturile latine s-au bucurat dintotdeauna de aprecierea românilor, ele fiind o alternativă de călătorie avantajoasă, accesibilă ca preț și ca experiență culturală. Suntem familiari cu obiceiurile, bucătăria, muzica sau limbile latine. Dincolo de acestea, un interes mai mare în 2016 pentru Portugalia, și pentru Lisabona în special (+109% în căutări), poate fi legat în egală măsură de ofertele de călătorie puse la dispoziție de operatorii low-cost”, a spus Mircea Giurcă.

Şi Spania este o destinație care se află în continuare în preferințele călătorilor români și, mai mult, ale echipelor sportive românești pentru cantonamente. La fel ca Italia, Spania este pentru români una dintre principalele destinații de călătorie în interes de serviciu sau pentru vacanțe. Destinația din această ţară care a înregistrat cea mai mare creștere în căutări este Tenerife (+89%).

Vacanţe exotice

Faţă de 2015, interesul călătorilor români pentru destinațiile exotice din Asia și Africa a crescut semnificativ anul trecut. Cea mai mare creștere a fost pentru Seychelles (+210%). Pe a doua poziție în topul preferințelor, la o distanță de doar câteva procente, se află Tanzania și Indonezia, în creștere cu +142%, respectiv +139% în 2016.

În plus, căutările mai multor români s-au îndreptat anul trecut și către Maldive și Maroc, cu +82% și +44% mai multe față de anul 2015.

Islanda și Rusia

Potrivit cercetării, numeroși români au fost atrași anul trecut de tărâmul de gheață, Islanda, și de Rusia. Cu o creștere de +116% în căutări în 2016 față de un an înainte, Islanda este o destinație din ce în ce mai populară în rândul conaționalilor.

Comparativ cu 2015, Rusia a înregistrat, la rândul ei, o cerere mai mare din partea românilor anul trecut, de +89%. Cele mai multe căutări efectuate au fost pentru marile orașe-port, Moscova și Saint Petersburg.

Turcia și Egipt, scăderi importante

Cele mai mari scăderi în preferințele românilor s-au înregistrat în căutările de vacanţe în Turcia și Egipt. Căutările către Turcia au avut o scădere semnificativă în 2016 față de 2015, iar aceste rezultate pot veni pe fondul tensiunilor deja existente la nivel social și al instabilității politice din iulie 2016.

Specialiștii în turism au remarcat şi faptul că românii evită să călătorească în zone cu amenințări teroriste, așa cum este și cazul Egiptului, pentru care s-au înregistrat mai puține căutări în 2016 comparativ cu 2015.

 

 

Citiți și despre: