Destinațiile preferate de vacanță ale românilor

01.06.2016

Grecia și Spania sunt cele mai căutate destinații. Vara înseamnă implicit vacanță, atât pentru elevi, cât și pentru persoanele care dețin un loc de muncă, chiar dacă în cazul acestora din urmă vacanța se rezumă  doar la o perioadă destul de mică, de doar 10-14 zile.  Și pentru că această perioadă de concedii este extrem de importantă pentru angajați, aceștia și-o planifică din timp, iar bugetele alocate sunt și ele pe măsură.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți români aleg să își petreacă concediul de vară în  străinătate, în condițiile în care nu există o diferență foarte mare între prețurile din țară și cele din afara României. În plus, calitatea serviciilor și unităților de cazare este cea care face diferența. Pe lângă acești factori, cei care își planifică din timp vacanța pot beneficia din partea agențiilor de turism de reduceri substanțiale de prețuri.

Early booking

Astfel, conform studiilor realizate de agențiile de turism, numărul românilor care au rezervat pachete turistice în perioada de early booking, respectiv ianuarie – aprilie, a crescut cu 15%  față de perioada similară a anului trecut. În plus, până pe data de 1 mai au fost vândute peste 40% din totalul locurile disponibile pentru sezonul estival din această vară.

Numărul românilor care au rezervat pachete turistice în perioada de early booking a crescut cu 15%, față de perioada similară a anului trecut

Reprezentanții agenției de turism Cocktail Holidays afirmă că cele mai bune prețuri sunt disponibile în perioada de early booking. Și, se pare că românii au înțeles acest lucru. În plus, reprezentanții agenției sunt convinși că anul viitor număr turiștilor care își vor cumpăra concedii în early booking va crește, la fel ca în acest an.

În perioada analizată, valoarea medie a unui pachet de vacanță comercializat a fost de 650 de euro, iar cel mai scump a ajuns la 11.000 de euro pentru un sejur în Mykonos, în plin sezon estival.

Valoarea medie a unui pachet de vacanță vândut în perioada de early booking a fost de 650 de euro

Cele mai căutate destinații

Studiul realizat de agenția de turism Cocktail Holidays arată că cea mai vândută destinație în perioada de early booking a fost Zakynthos (Grecia), prețul mediu al pachetelor turistice fiind de 585 de euro, conform analizei realizate de Cocktail Holidays. La mare căutare au fost și Tenerife, Corfu, Santorini, Creta (Chania și Heraklion), Rodos, Palma de Mallorca, Antalya și Bodrum, de altfel, destinațiile cele mai apreciate de turiștii români.

Insulele grecești rămân destinațiile preferate ale românilor, în vara anului 2016

Și datele agenției de turism Paralela 45 arată că Grecia rămâne destinația preferată a românilor pentru vacanța din 2016. Conform agenției, această țară a reușit să se mențină în topul destinațiilor de vară preferate de români, datorită calității serviciilor și a ofertelor avantajoase.

Vacanțele charter în locuri însorite

Reprezentanții agenției Paralela 45 susțin că „vacanțele charter în locuri însorite, precum cele din insulele Greciei, se vând încă din perioada de early booking, ceea ce face ca aceste destinații să se mențină în top este calitatea serviciilor la cele mai înalte standarde”.

Peste 35% din vacanțele de vară sunt cumpărate prin oferte promoționale

În ceea ce privește comportamentul de achiziție al românilor, reprezentanții Paralela 45 arată într-un studiu că peste 35% din vacanțele de vară sunt cumpărate prin oferte promoționale. Astfel, românii așteaptă perioadele de reduceri pentru a începe planificarea călătoriilor. Pentru a beneficia de reduceri semnificative și pentru a avea siguranța unei vacanțe plănuite până în cel mai mic detaliu, turiștii încheie cele mai multe vânzări de tipul Early Booking în luna martie.

Vacanțe wellness & spa

Pe lângă acestea, și cererea pentru pachetele de vacanță wellness & spa înregistrează o creștere remarcabilă. Conform estimărilor Eturia, acest segment va avansa cu 40% în următorii doi ani.

Concediile de acest tip includ programe personalizate, cu o paletă largă de tratamente și terapii, menite să redefinească starea de bine și să readucă echilibrul între minte, corp și suflet.

Prețul unei vacanțe wellness & spa începe de la 2.000 euro și poate ajunge la 8.000 euro

Prețul unei astfel de vacanțe începe de la 2.000 euro și poate ajunge la 8.000 euro, în funcție de destinația aleasă, numărul de zile și serviciile speciale incluse.

Destinații exotice

În ceea ce privește vacanțele mai exotice, românii preferă destinații precum Maldive, Punta Cana, Tenerife sau Cancun, și care costă peste 2.000 de euro.  Și în acest caz, majoritatea apelează la Early Booking pentru a plăti cu până la 25% mai puțin decât costul normal al vacanței.

Un concediu în Maldive, Punta Cana, Tenerife sau Cancun costă peste 2.000 de euro

Și reprezentanții Paravion spun că numărul pachetelor early booking vândute din ianuarie a crescut cu 40% față de aceeași lună din 2015, iar față de anii trecuți se remarcă o creștere a ponderii celor care cumpără cât mai devreme sejururile în destinații exotice, pentru a profita de reducerile Early Booking.  Astfel, dacă în urmă cu 2 ani doar 20% dintre cei care cumpărau vacanțe mai scumpe de 1.300 de euro de persoană apelau la Early Booking, acum s-a ajuns la situația în care procentul celor interesați de astfel de oferte depășește 45%.

Cele mai căutate destinații exotice sunt Punta Cana, unde 11 nopți la un hotel de 5 stele costă 900 euro/persoană, Tenerife – 11 nopți la un hotel de 5 stele costă 1.000 euro/persoană, Thailanda – un pachet de 12 nopți de cazare la un hotel de 4 stele costă 1.060 euro/persoană.

De asemenea, printre cele mai cumpărate pachete turistice se numără și cele în Creta, Dubai sau Antalya, sejururile pentru pachetele charter tradiționale în Grecia sau Turcia fiind rezervate în special în lunile iulie – august.

Conform Eturia, românii preferă să își petreacă vacanța în locuri exotice cu plajă, pe primele 5 locuri în preferințele turiștilor aflându-se Maldive, Thailanda, Republica Dominicană, Bali și Cuba. Aceștia plătesc între 1.400 euro – 2.500 euro de persoană pentru un sejur și preferă să călătorească alături de familie.

Capitalele europene

Când vine vorba de vacanțe cu o durată mai mică de șapte zile, Barcelona este destinația preferată de români în acest an.  De asemenea, clasamentul este completat de Londra, Paris și Roma, potrivit momondo.ro.

 

Citiți și despre:

  • Cele mai inedite bonusuri pe care le oferă companiileCele mai inedite bonusuri pe care le oferă companiile Cum s-au schimbat avantajele de care beneficiază angajații? Odată cu schimbarea domeniilor de activitate și noile tehnologii care au revoluționat cele mai multe dintre sectoarele de activitate, felul în care […]
  • Care sunt efectele reducerii TVA-ului la alimente de la 1 iunie?Care sunt efectele reducerii TVA-ului la alimente de la 1 iunie? Consumatorii, autoritățile, dar și retailerii primesc cu brațele deschise noile reglementări. Începând cu 1 iunie, TVA-ul la alimente, băuturi care nu sunt alcoolice, produse alimentare pentru animale și […]
  • Idei pentru un teambuilding de succesIdei pentru un teambuilding de succes Care sunt lucrurile de care trebuie să țineți cont atunci când organizați o ieșire cu toată echipa? De ce este necesar ca o dată pe an companiile cu mulți angajați să organizeze un teambuilding cu toată […]
  • Care sunt cele mai rentabile francize din RomâniaCare sunt cele mai rentabile francize din România O afacere de la zero sau una cu succes deja garantat? Tinerii, dar și cei care au deja o carieră în companiile mari prezente în țara noastră încep să-și îndrepte din ce în ce mai mult atenția spre […]
  • Cât vor cheltui românii în concediuCât vor cheltui românii în concediu Bugetul de vacanță pentru vara anului 2014 este mai mare, comparativ cu cel de anul trecut. Într-un an în care efectele crizei economice încep să se resimtă mai puțin, conducerile agențiilor de turism și […]