Stiri: Sanatate

Dezinfectanti contrafacuti

Avertisment: Piața românească a fost invadată de dezinfectanți contrafăcuţi

19.08.2020

Dezinfectanți contrafăcuţi. Piața din România a fost invadată de zeci, dacă nu sute de produse dezinfectante contrafăcute, care reprezintă un pericol real pentru cei care le folosesc, atrag atenţia specialiştii Grande Gloria Production, unul dintre cei mai importanți producători români de dezinfectanți.

Descinderile autorităților române din ultimele zile, care au dus la descoperirea unor depozite, produse și unități de producție ilegale, arată amploarea fenomenului.

Dezinfectanţi contrafăcuţi. Un pericol pentru sănătate

Grande Gloria Production, companie care produce brandul Hygienium, susține că multe dintre produsele contrafăcute reprezintă un pericol pentru sănătate.

,,Sunt produse realizate în principal din alcool, cu concentrații mult prea mici pentru a fi eficiente, la care se adaugă tot felul de compuși chimici, printre care și metanolul, un compus extrem de toxic, și emolienți, iar soluțiile care ies din acest amestec empiric riscă să afecteze sănătatea celor care le folosesc. Acești dezinfectanți contrafăcuți sunt ușor de identificat după câteva elemente simple – produsul este lipicios, lasă dâre pe recipienții în care este stocat și se usucă mai greu pe mâini. În plus, poate crea senzația de încălzire a mâinilor sau poate da iritații’’, afirmă expertul Constantin Danciu, director de dezvoltare Grande Gloria Production.

Dezinfectanți contrafăcuţi. Substanţe toxice

Experții dau exemplul unui dezinfectant de mâini, fabricat în Turcia, produs comercializat sub formă de gel pentru mâini, în compoziția căruia a fost găsită substanța metanol, în procent de 11,6%, substanță deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi. În plus, produsul prezintă și abateri de la normele europene de etichetare a produselor chimice, respectiv nu are pe etichetă pictograme specifice pentru avertizarea consumatorilor cu privire la toxicitate și inflamabilitate.

Este nevoie de reglementări mai stricte

Potrivit companiei, în contextul apariției pe piață a unor astfel de produse periculoase, este nevoie de un efort conjugat al autorităților și producătorilor avizați de Ministerul Sănătății pentru a pune capăt acestui fenomen.

,,Este nevoie de o reglementare mai strictă a acestui sector, pe întregul lanț comercial, de la producție la distribuție și de înființarea unor laboratoare specializate care să acrediteze produsele dezinfectante’’, spune Constantin Danciu, director de dezvoltare Grande Gloria Production.

Dezinfectanți contrafăcuţi. Şi firmele folosesc produse contrafăcute

Reprezentanţii Grande Gloria Production afirmă că, în tentativa de a-și reduce costurile, multe firme din România au ales să cumpere și să folosească astfel de produse vândute de companii neacreditate, care produc sau importă astfel de produse.

,,Din păcate, pentru multe companii, prețul face diferența. Și așa se ajunge ca responsabilii de achiziții să cumpere tot felul de produse empirice, la prețuri mici, pentru simplu motiv că pe ele scrie produs dezinfectant sau igienizant. Folosirea acestor produse în magazine, spații de producție și birouri, în loc să ajute la prevenirea pandemiei COVID, creează și mai multe probleme. Am avut situații în care au apărut cazuri de COVID la firme unde s-au folosit astfel de produse, total ineficient’’, afirmă expertul.

Citeşte şi Cum afli unde ai pensia privată? Anunţul făcut de ASF