Energie regenerabila

Dezvoltarea energiei eoliene în România

01.09.2014

Lupta cu morile de vânt: investitorii susțin energia “verde”, în ciuda schimbărilor legislative. Scăderea resurselor neregenerabile a făcut pe mulți producători de energie să se îndrepte spre cea “verde”, iar printre diferitele modalități de producere a energiei, cea eoliană este una care s-a dovedit a fi, atât în țară, cât și peste granițe, o soluție foarte bună la problemele globale.

Faptul că acest tip de energie se pretează aplicațiilor la o scară mai mică, lipsa poluării și a emisiilor de gaze cu efect de seră, inexistența deșeurilor și costurile reduse pe unitate de energie produsă sunt doar câteva dintre beneficiile energiei eoliene.

Cum funcționează eolienele

Piața energiei eoliene este în continuă dezvoltare în Europa, având o creștere susținută și mai rapidă decât în orice alt domeniu energetic. Analiștii spun că energia eoliană nu poate înlocui toate celelalte forme de energie, dar poate fi o opțiune pentru a completa necesarul surselor convenționale, aducând toate avantajele unei modalități ecologice, ieftine și independente de orice alt factor extern.

Turbinele eoliene funcționează atâta timp cât există vânt, iar viteza media a acestuia se poate estima direct, prin calcule precise pe scara Beaufort. Cei care vor să investească în acest domeniu spun că documentarea trebuie să fie una pe termen mediu, spre lung și că măsurătorile se fac de trei ori pe zi, la interval de câteva zile, pentru un rezultat cât mai aproape de realitate.

Turbinele sau generatoarele eolienele funcționează prin autoconsum sau în modul vânzare la rețea.Dacă prin prima modalitate generatorul eolian produce electricitate ce va fi introdusă în instalațiile electrice ale unei construcții, excesul fiind stocat, vânzarea în rețea presupune lipsa stocării în baterii și introducerea electricității pe piață, direct către eventualii clienți.

România, încotro?

Potrivit datelor unui studiu PHARE, potențialul României este de circa 14.000 MW putere instalată, care se traduce prin 23.000 GWh producție de energie electrică pe an. Desigur, este vorba despre potențialul total, nefiind contorizate și investițiile și potențialul tehnic în acest calcul.

Până anul trecut, toți marii investitori în energia regenerabilă vedeau în România o zonă importantă pentru investiții. Asta nu doar datorită potențialului natural, ci și mulțumită certificatelor verzi de care companiile beneficiau în urma investițiilor.

Anul 2013 a fost și anul unei noi Ordonanțe de Urgență, care a schimbat cursul investițiilor. Potrivit OUG nr. 57/2013, privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008, în perioada 1 iulie 2013 – 31 martie 2017 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile. Astfel, companiile primesc un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, două certificate pentru centralele electrice solare și un certificat verde pentru centralele electrice eoliene. Numărul certificatelor verzi a fost, așadar, înjumătățit. Odată cu modificările aduse beneficiilor investitorilor, multe dintre proiectele de amploare s-au blocat, iar cei care vedeau în România o zonă cu potențial ridicat s-au îndreptat către alte state unde susținerea din partea statului este una mai mare.

Cu toate acestea, țara noastră rămâne în topul atractivității investitorilor în energie regenerabilă.Clasamentul trimestrial al investițiilor în proiecte de energie regenerabilă, realizat de EY – Renewable energy country attractiveness index (RECAI), arată că România a urcat pe locul 31, de pe poziția 32 în ediția anterioară a cercetării.

„Modificările continue în legislație încă reprezintă pentru România un impediment în calea <relaxării> activităților investiționale din piața de energie regenerabilă”, spun cei de la EY Romania. 

În cifre

Producția totală de energie verde a fost, anul trecut, de peste 22,3 TWh, având o putere instalată în unitătile de producție de 4.350 MW. Potrivit statisticilor oficiale, domeniul s-a dezvoltat de la an la an în țara noastră. Dacă în 2011 erau doar 82 instalații de producere a energiei verzi, în 2012 numărul a crescut la 151, iar la sfârșitul anului 2013 existau 559 de unități de producere a energiei verzi.

La nivel mondial, raportul World Wind Energy pentru 2013 arată că energia eoliană a ajuns la 318.529 MW la finele lui 2013, în creștere de la 282.275 MW în 2012. Energia eoliană contribuie astfel cu aproape 4% la cererea globală de energie electrică, iar 103 de țări folosesc energia eoliană pe baze comerciale. China este țara care conduce topul producătorilor, cu o capacitate totala de 91.324 MW.

Energia eoliană a ajuns la cote ridicate în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică în Danemarca (34%) și Spania (21%), urmate de Portugalia (20%), Irlanda (cu peste 16%) și Germania (9%).

Pentru anul 2020, WWEA preconizează o capacitate eoliană de peste 700.000 MW.

Finanțări și proiecte de succes

Land Power, compania subsidiară a Lukerg Renew, a obținut în luna iulie a anului curent o finanțare în valoare de 57 de milioane de dolari, pentru finalizarea parcului eolian Topolog – Dorobanțu din Tulcea, care va avea o capacitate de 84 MW.

Împrumutul pentru finalizarea proiectului a fost semnat cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, în calitate de Împrumutător și UniCredit Bank, în calitate de Participant, Parte Cocontractană de Hedging și Bancă a Contului. Suma de bani va fi rambursată pe parcursul a 14 ani.

Proiectul presupune un parc care va produce peste 200 GWh de energie electrică anual și este un joint venture, între ERG Renew și Lukoil Ecoenergo. Va avea o capacitate de 84 MW, format fiind din 42 de turbine Vestas V90.