Stiri: Finante

Dezvoltarea pieței de outsourcing din România

16.02.2017

La sfârșitul lunii ianuarie, România a participat la evenimentele BSS Forum și Gala Outsourcing Stars, alături de lideri ai celor mai importante asociații din domeniul outsourcing-ului mondial, importanți jucători ai pieței, reprezentanți ai sectorului public și părți interesate direct de dezvoltarea acestui domeniu. Evenimentele au fost organizate de Fundația Pro Progressio, în Lublin, Polonia, și au fost un catalizator de idei noi, analize, tendințe și prognoze de dezvoltare.

În cadrul BSS Forum au fost discutate perspectivele referitoare la piața de outsourcing în general, de la partea de asigurare a unei infrastructuri adecvate pentru crearea unor centre de outsourcing în regiune, la asigurarea resurselor umane de calitate și a condițiilor favorabile unei economii în plină dezvoltare.

De asemenea, au fost prezentate nevoile pentru serviciile de externalizare venite din partea companiilor nordice și a Germaniei în special pentru forță de muncă calificată în tehnologie din zona de Sud-Est.

S-au discutat tendințele din domeniu și anume: creșterea cererii și ofertei de outsourcing în regiunea noastră și posibilitățile de colaborare între diversele regiuni pe măsură ce piața de specialitate se dezvoltă. Focusul s-a situat pe subiectul dezvoltării și al maturizării piețelor de outsourcing din Polonia, România și Ucraina.

În ceea ce privește dezvoltarea industriei, se încearcă dezvoltarea infrastructurii prin crearea de centre moderne de afaceri și parcuri tehnologice, instituții performante de învățământ, a unei culturi organizaționale specifice, cu scopul de a atrage parteneri, dar și angajați competenți.

Keynote speaker în cadrul sesiunii de discuții „Business without borders” la BSS Forum, Loredana Niculae, CEO NNC Services și partener al platformei OutsourcingPortal.ro menționează următoarele: ‘’Investitorii străini caută în România resurse umane pregătite profesional, infrastructură propice dezvoltării unor centre de afaceri, fie că vorbim de accesibilitatea acestora, fie că vorbim de facilități pentru birouri, un mediu stabil de afaceri si o situație economică și politică previzibilă și constantă. România se află într-un context favorabil la nivel european, iar dezvoltarea trebuie să se întâmple la o scară mai amplă, având în vedere toți factorii importanți din acest ecosistem, nu doar disponibilitatea forței umane, ci și o colaborare mai strânsă între mediul de afaceri și mediul public, și investiții în domenii cheie precum infrastructura. Suntem printre destinațiile preferate de Business Shared Services din zonă și ar trebui să ne consolidăm această poziție cu o strategie integrată a acestui domeniu.”

După încheierea BSS Forum, oaspeții au fost invitați la Outsourcing Stars Gala pentru a fi prezentat sumarul anului și la festivitatea de acordare a premiilor pentru inovațiile din industria de outsourcing. Premiile au fost acordate companiilor cu cea mai rapidă creștere, dar și instituțiilor care sprijină mediul de afaceri internațional, printre acestea se numără:

  • ECHO Investment – cea mai rapidă creștere pentru dezvoltatori de clădiri de birouri,
  • CBRE – cea mai mare creștere în domeniul serviciilor de consiliere în sectorul imobiliar,
  • Adecco – cea mai mare creștere în Sales Force Outsourcing și, de asemenea, cea mai mare creștere în domeniul serviciilor de Body Leasing,
  • Hitachi Capital – cea mai rapidă creștere în domeniul serviciilor de management al parcului auto,
  • TMF Group – cea mai rapidă creștere în domeniul serviciilor de contabilitate si salarizare.