Turiștii încep să se îndrepte către vacanțe simple, dar pline de tradiții și obiceiuri românești. România este cunoscută pentru frumusețile naturale ale țării, peisajele de vis, posibilitatea de a avea o vacanță în care turiștii să se bucure atât de munte, cât și de vizite pe litoral, iar unicitatea Deltei Dunării și a tradițiilor și obiceiurilor au transformat cerințele din partea turiștilor, în ultimii ani. Dacă până acum ceva timp, pasionații de călătorii căutau pachete all-inclusive, la hoteluri de lux, acum oamenii au început să-și îndrepte cererile și către turismul rural. Beneficiile sunt multiple, întrucât în timpul concediului, doritorii nu doar se relaxează, dar învață și despre folclorul și tradițiile din zona aleasă.
Potențialul României
Teoretic, potențialul turistic al unei țări este legat doar de oferta pe care o are statul respectiv. La nivel local, România este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană și nu numai care oferă vizitatorilor săi o varietate largă de modalități pentru petrecerea timpului liber. Problemele intervin atunci când este vorba despre investițiile în această latură, de la infrastructura rutieră precară, până la amplasamentele din stațiunile turistice care nu se ridică la așteptările celor care vor o vacanță.
Turismul rural elimină însă o parte din probleme, asta mai ales pentru că cei care apelează la această formă de turism nu sunt interesați în special de condițiile de cazare, ci de experiențele deosebite pe care le pot avea în timpul unui sejur inedit. De exemplu, mulți sunt cei care vin în România pentru a se bucura de festivalurile populare din Transilvania, care aduc în atenția turiștilor și nu numai obiceiurile autentice locale. Atelierele speciale pentru cei care vor să sculpteze în lemn sau obiectele din ceramică ce se pot cumpăra de la orice festival sunt suveniruri valoroase pentru orice turist străin de tradițiile străvechi din țara noastră.
Dacă pentru un hotel de cinci stele este nevoie de câțiva ani pentru a finaliza proiectul și a ridica o întreagă construcție care să fie la nivelul așteptărilor, pentru turismul rural sunt necesari sute de ani de tradiții, de artă și obiceiuri. Este acea formă de turism pe care cei mai mulți investitori spun că o fac “cu inima” pentru că, la urma urmei, este pe cât de complicată, pe atât de simplă la final: nu e nevoie decât de o zonă bine aleasă, de oameni care știu tradițiile și obiceiurile din zonă și de o investiție care să aducă primele grupuri de turiști. În rest totul este natural și se bazează pe tradiții. Desigur că turiștii au nevoie de anumite condiții, dar acestea sunt cu mult diferite față de cazarea de lux pe care o dorește, poate, un turist pe litoral. Cei care ajung în sate de mici dimensiuni se așteaptă la camere decorate în stil tradițional, la mâncare pe care doar românii știu să o facă și la povești inedite despre loc, la care se adăugă și peisaje unice. Pe scurt, se așteaptă la lucruri pe care multe dintre satele și comunele din România le pot oferi fără prea mult efort.
Turismul rural din țara noastră începe, așadar, să câștige teren. Zone precum Bran-Moeciu, Bucovina, Apuseni, Maramureș, Mărginimea Sibiului sau Oltenia sunt primele în topul preferințelor turiștilor străini care nu caută confort, ci tradiții vechi, dar noi pentru ei. De cele mai multe ori, micii investitori din zonele menționate se înțeleg cu străinii doar prin semne, dar tocmai acest lucru îi fac autentici.
Cea mai nouă destinație de vacanță: Sâncraiu
În timp ce autoritățile din România rezervă bugete uriașe pentru a promova multe stațiuni montate sau de pe litoral, a căror imagine nu se poate compara cu cea a ofertelor de peste graniță, autoritățile din comuna Sâncraiu, de lângă Cluj-Napoca, s-au îndreptat către un alt tip de turism. Cu ajutorul fondurilor europene, au transformat comuna într-o adevărată atracție pentru turiștii străini care vor să învețe despre tradițiile românești.
Primul proiect depus, în anul 2008, a adus 2.5 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru comună. E drept, dosarele nu au fost unele ușor de realizat, dar investițiile în urma lor sunt pe măsură. De atunci și până acum, în localitate s-au deschis mai bine de 45 de pensiuni, renovate de cele mai multe ori din bani europeni. Cu un design tradițional, dar acces la telefonie, canalizare și lumină datorită investițiilor, casele s-au transformat în pensiuni tradiționale, iar localitatea este acum o stațiune specială, care atrage acum turiști din toate colțurile Europei ce vor să învețe mai multe despre România.
Asta nu este tot, pentru că localitatea are acum și propria agenție de turism. Vincze Istvan a fost profesor și acum povestește turiștilor străini despre frumusețea și relaxarea de care pot să aibă parte în Sâncraiu. Există până și un stadion modern, cu pistă de atletism, iar acum se dorește un centru nou de informare turistică. Totul cu bani de la Uniunea Europeană și în timp ce localnicii și-au îndreptat atenția către arta decorativă populară, tradițiile de odinioară și alte obiceiuri inedite care nu se pot găsi decât în această parte a țării.