Instituția oferă pacienților o echipă medicală de top și tehnologie de ultimă oră. România asigură terapia prin dializă pentru toți pacienții cu boală cronică de rinichi care necesită supleerea funcției renale. Statisticile oficiale arată că, din 1990 și până în prezent, numărul acestora a crescut constant, ajungându-se la aproape 10.000 de pacienți diagnosticați cu insuficiență renală cronică în stadiu avansat. Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, suma de bani pe care statul o suportă pentru dializa bolnavilor depășește 100 de milioane de euro pe an. La această sumă de bani se adaugă cea pe care pacienții o scot din buzunar pentru medicamente auxiliare care nu intră în lista celor decontate prin Programul național de supleere a funcției renale.
Insuficiența renală este o afecțiune al cărui debut este deseori subclinic, dar care duce treptat la incapacitatea rinichiului de a își asigura funcțiile normale. Rapiditatea evoluției ține cont de o multitudine de factori și, deși an de an cercetarea aduce progrese importante în domeniul nefrologiei, cea mai bună metodă de suplinire a funcției renale este hemodializa, metodă prin care bolnavii de insuficiență renală cronică avansată sau acută pot fi salvați.
Standarde europene
Centrul Dia Medical Port s-a lansat în luna iulie a anului 2012 în București, zona Militari. Construcția instituției a durat aproximativ 12 luni, iar acum oferă servicii la standarde europene pentru cei care au nevoie de dializă.
O echipă de experți și utilizarea de aparate performante, precum Fresenius 4008 S şi 5008 S, sunt cele două mari atuuri ale centrului. Saloanele pacienţilor sunt prevăzute cu cel mult patru paturi şi sisteme speciale de ventilaţie, care asigură bolnavilor un mediu spaţios şi luminos. În plus, fiecare pat este dotat cu un televizor, arhivă de filme pe suport DVD, reviste şi ziare, iar cei care doresc pot beneficia de rezervele V.I.P., care au un singur pat și grup sanitar propriu. Toate pentru a oferi celor care vin în centrul Dia Medical Port condițiile optime pentru a petrece cât mai plăcut timpul necesar tratamentului.
Echipa de profesioniști
Echipa de medici a Centrului Dia Medical Port este condusă de doamna doctor Cristiana David, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul dializei și coautoare a trei brevete de invenţie în acest domeniu.
Una dintre cele mai revoluționare invenții, în cercetarea căreia a fost implicată doamna doctor Cristiana David, a fost peritoneofiltrarea. Profesorul Alexandru Ciocâlteu, Conf. Dr. Alexandru Ionel Checheriţă de la Spitalul „Sfântul Ioan” din Bucureşti și Dr. Cristiana David au constituit echipa care a elaborat o nouă metodă de dializă, prin care este folosit peritoneul ca membrană pentru această acțiune. Specialiștii au utilizat chirurgia laparoscopică și au indus hipertensiune în vasele din peritoneu, care produc ascită/urină care se elimină ulterior fiziologic prin vezica urinară. Procedura implică introducerea laparoscopică de microechipamente: unul produce urina, iar altul elimină lichidul prin vezică. Această invenție a fost premiată la Salonul Internaţional de Invenţii Geneva 2010 cu medalia de aur. Invenția aduce nu doar îmbunătățirea calității vieții pacienților, dar și scăderea dramatică a costurilor pentru tratamentele necesare insuficienței renale cronice.
Despre performanțele centrului Dia Medical Port, dar și ce ar trebui să știe cei care au nevoie de dializă ne povestește doamna doctor Cristiana David, în rândurile de mai jos:
-
Povestiți-ne vă rugăm despre experiența dumneavoastră profesională.
Sunt legată trup şi suflet de Clinica de Nefrologie Sfântul Ioan. În acest spital mi-am început pregătirea ca stagiar, imediat după absolvirea facultăţii, intrând de la început în program de gărzi în regim de urgenţă, în medicină internă şi cardiologie. Am continuat ca rezident de medicină internă, asistent universitar din 1993, rezident de nefrologie şi, mai departe, medic primar medicină internă şi nefrologie, șef de Lucrări UMF Carol Davila, Doctor în medicină – Clinica Prof. Dr. Alexandru Ciocâlteu, Conf. Dr. Alexandru Ionel Checheriţă. Toate acestea s-au petrecut pe parcursul a 20 de ani de muncă la patul bolnavului, cu studenții, cu rezidenţii, în gărzi, publicarea a peste 100 articole de specialitate, susţinere de conferinţe ştiinţifice, participare în comisii de examene de specialitate.
Am început să fac dializă odată cu Clinica Sf. Ioan, în 1993. M-au preocupat permanent progresele tehnicilor de supleere renală, deoarece mi-am desfășurat activitatea medicală îngrijind pacienți la care aplicarea acestor metode este esențială pentru a rămâne în viață – dializă peritoneală, hemodializă cronică şi în regim de urgenţă.
-
Ce ne puteți spune, desigur respectând clauzele de confidențialitate, despre cazurile cele mai complicate care au apelat la dumneavoastră?
Orice pacient dializat cronic este un caz special şi complicat. Trebuie să adaptezi permanent la fiecare pacient modalitatea, durata şi intensitatea terapiei, atât cea a bolii renale, cât şi a complicaţiilor apărute în evoluţia ei. Situaţiile cele mai complicate sunt cele legate de pacienţii necooperanţi, care nu-şi acceptă boala şi trebuie convinşi, cu multă răbdare, de necesitatea respectării tratamentului.
-
Care sunt cele mai importante informații pe care pacienții ar trebui să le știe despre practicile și tratamentele din cadrul unui centru de dializă?
Într-un centru de dializă, elementul esenţial pentru pacient este încrederea în echipa medicală: medici şi asistente. Ca o măsură suplimentară de securitate privind îngrijirea acestor bolnavi, deşi în majoritatea centrelor din occident nu există decât asistente medicale, în România pacienţii beneficiază şi de supravegherea continuă a unui medic în cursul dializei. Această măsură care ar putea fi considerată excesivă a fost adoptată tocmai pentru că multe dintre cazuri au fost diagnosticate tardiv şi ajung în centrele de dializă având multiple complicaţii şi patologie complexă, invalidantă. Nu trebuie uitat faptul că o treime dintre pacienţii cu diabet zaharat, boală cu numeroase complicaţii, ajung dependenţi de dializă cronică.
Consider, în acest sens, că un medic nefrolog care lucrează exclusiv într-un centru de dializă nu este un specialist nefrolog complet, iar a fi nefrolog fără a fi lucrat dializă te limitează ca dezvoltare profesională. Îngrijirea unui pacient dializat este, poate, cea mai dificilă sarcină pe care poate să o aibă un nefrolog.
-
Ce rol deține tehnologia în cadrul tratamentelor de acest tip? Care sunt cele mai noi dispozitive care vin în ajutorul medicilor și pacienților?
Progresele nefrologiei au rezolvat două elemente pe care le consider esenţiale privitoare la tehnologia dializei: monitorizarea corectă a epurării toxinelor şi a volumului de lichid extras în fiecare şedinţă de dializă şi calitatea din ce în ce mai bună a membranelor de dializă. Rămâne de rezolvat problema accesului vascular de calitate, în crearea căruia trebuie să ne adaptăm la calitatea vaselor pacientului și să colaborăm cu specialiștii în chirurgie vasculară.
Tratament personalizat
În Centrul Dia Medical Port, pacienții primesc tratamente personalizate. Personalul este de top și formează o echipă care se ocupă integral de toate problemele medicale ce pot să apară, probleme care impun, uneori, spitalizarea în clinici universitare. Echipa de medici este formată din trei specialiști universitari și alți trei medici, care lucrează de asemenea în clinici universitare.
Oficialii centrului susțin că toate tratamentele oferite în cadrul clinicii sunt ghidate după standardele impuse de medicii din Statele Unite ale Americii, iar aparatele pot concura cu cele care funcționează în orice alt centru de dializă din lume.
Nu în ultimul rând, se utilizează medicamente recent lansate, cu rezultate eficiente. La toate acestea, se adaugă o educație a pacienților pentru o alimentație corectă, care, de multe ori, înlocuiește medicamentele ce pot avea efecte adverse. Un medic specializat în nutriție vizitează săptămânal Centrul Dia Medical Port și explică bolnavilor importanța unei alimentații sănătoase.