Stiri: Sanatate

Diagnostic cancer 2023.

Persoanele neasigurate vor beneficia de servicii medicale în vederea diagnosticului cancerului

14.08.2023

Diagnostic cancer 2023. Guvernul a adoptat Hotărârea privind punerea în aplicare a prevederilor art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2023 pentru modificarea art. 942 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului.

Diagnostic cancer 2023. Prevederile legislative

Actul normativ adoptat de Executiv prevede că asigurarea serviciilor medicale necesare în vederea diagnosticului de cancer pentru persoanele care nu beneficiază de asigurare socială de sănătate se face din fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul FNUASS (Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate).

Planul național de prevenire și combatere a cancerului

De asemenea, hotărârea aprobă modalitatea de implementare a unor măsuri cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului din România aprobat prin Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului. Este vorba despre elaborarea a 10 acte normative la nivel de ordin de ministru, referitoare, de exemplu, la setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer, traseul pacientului, specific fiecărui tip de cancer și dezvoltarea instrumentelor de management a intervalelor de timp caracteristice fiecărei etape, ghidul de intervenție integrată pentru prevenirea cancerului la adult în asistența medicală primară, etc.

Hotărârea face parte din pachetul legislativ aprobat recent de Guvern privind controlul și combaterea afecțiunilor oncologice.

Citește și Centrul pentru Mari Arși din Timișoara: Construcția a început și progresele sunt vizibile