Slide

Logistică

Dianthus, cea mai eficientă companie de transport din România în 2016

01.12.2016

Principalele investiții ale companiei vizează dezvoltarea și modernizarea flotei auto. Dianthus Company a fost înființată în anul 1993, cu capital 100% privat românesc, având ca obiect de activitate comerțul și distribuția produselor alimentare. În anul 2000, odată cu achiziționarea primelor patru camioane noi, compania a debutat și pe piața externă, începând să efectueze transport internațional de mărfuri.

Anul 2011 a reprezentat însă anul cu cea mai mare dezvoltare a firmei, prin achiziționarea a 70 de camioane noi iar, în anul următor, compania atinge pragul de 200 de vehicule de transport marfă, completându-și parcul auto cu două cisterne pentru alimentarea cu combustibil a stației proprii.

„Compania DIANTHUS s-a dezvoltat și acționează în principal pe segmentul de transport intern și internațional al mărfurilor generale. În paralel cu acesta am început să activăm pe segmentul de transportul marfă cu temperatură controlată și, de asemenea, efectuăm transport de combustibili, utilizând cisterne proprii”, declară Dan Niculescu, director comercial al Dianthus Company.

Evoluția flotei Dianthus

Dianthus Company a investit, încă de la înființare, în dezvoltarea parcului auto: „În anul 2006 am început un parteneriat cu Volvo, DIANTHUS fiind primul transportator din Romania care a achiziționat camioane cu norma de poluare EURO 5. Odată cu achiziția camioanelor, a apărut și necesitatea  unui soft cât mai performant. Astfel, în același an, am început colaborarea cu firma Windnet, prin implementarea softului Windsoft”.

„În anul 2008 am deschis noul sediu al firmei, o investiție de 4 milioane euro, care a inclus  un centru service autorizat VOLVO, dotat cu stație ITP, calibrare tahograf și spălătorie ecologică. Începând cu acest an, am achiziționat numai camioane cu cutie automată și semiremorci mega, cu prelată tip cortină și lifting roof”, completează Dan Niculescu.

În consecință, în anul 2010 Dianthus atinge pragul de 100 de vehicule de transport marfă, în același timp activând sistemul de monitorizare DYNAFLEET și implementând stilul de conducere economică a șoferilor.

Urmare a ritmului de dezvoltare susținut, cifra de afaceri depășind pentru prima dată 30 de milioane de euro. În anul următor, Dianthus a achiziționat 70 de semiremorci certificate DEKRA, specializate în transportul de anvelope, iar în perioada 2015-2016, a devenit centru service autorizat MERCEDES. Ca urmare, compania a achiziționat 57 capete tractor Mercedes și 50 capete tractor Scania cu norma de poluare Euro 6, împreună cu același număr de semiremorci Krone și Schmitz.

Astfel, în prezent, flota Dianthus este formată din 300 de capete tractor și 315 semiremorci (mega, double deck, FRIGO), fiind echipată în întregime cu sistemul de monitorizare WebEye.

Sistemul de monitorizare WebEye furnizează în timp real date referitoare la camion, programul de conducere și principalii parametri de conducere, include Google maps, are opțiunea de calculare a rutei optime și memorează toate rutele efectuate de camion pe o perioadă de 2 ani.

Vârsta medie a flotei auto este sub 3 ani, iar toate semiremorcile sunt certificate DIN EN 12642 Code XL. Din aceasta, 95% sunt remorci de tip megatrailer și 180 sunt specializate pentru transportul de anvelope.

„Camioanele noastre sunt prevăzute cu un pachet complet de asigurări (CASCO, RCA, CMR). Deținem asigurare CMR globală, la valoarea de 1,5 Mil euro/eveniment pentru toate camioanele aflate în flota noastră, sau aparținând subcontractanților noștri”, menționează directorul comercial al Dianthus Company.

Performanțele companiei

Rutele principale operate de Dianthus  sunt în țările din Uniunea Europeană și în Turcia, iar pentru asigurarea acestor servicii echipa Dianthus este formată din 350 de angajați instruiți.

„Toți conducătorii auto trec printr-un stagiu de instruire privind conducerea economică și sunt permanent monitorizați pentru implementarea unor deprinderi stabile în respectarea  parametrilor economici”, susține directorul comercial al companiei.

De asemenea, Dianthus este membră a Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), beneficiind astfel de reprezentarea intereselor în fața autorităților și suport în rezolvarea unor probleme apărute în desfășurarea activității în străinătate.

În plus, de-a lungul timpului, compania a obținut numeroase distincții, precum „Cea mai eficientă companie de transport din România în anul 2012”, oferit de revista TRANZIT; „Transportatorul anului 2013 în România”, oferit de revista Ziua Cargo; „Cea mai eficientă companie de transport din România în anul 2013”, oferit de revista TRANZIT.

Cea mai recentă distincție a Dianthus este oferită de revista TRANZIT în acest an, compania fiind aleasă din nou ca „Cea mai eficientă companie de transport din România” și în anul 2016.

Dianthus Company a obținut numeroase distincții de-a lungul timpului datorită unei echipe profesioniste și a unei flote auto noi și moderne

Aceste performanțe se datorează, în primul rând, unei echipe bine pregătite profesional și experimentate, a unei situații financiare foarte bune, precum și a camioanelor noi și performante din punct de vedere al consumului de combustibil și costurilor cu reparațiile. De asemenea, monitorizarea permanentă a traseelor și a parametrilor de conducere economică, care au generat o reducere semnificativă a costurilor și a consumului de combustibil, au contribuit la poziționarea actuală a companiei pe piața transportatorilor.

Continuarea investițiilor în flota auto

Investițiile în dezvoltarea flotei auto au continuat și anul acesta, Dianthus achiziționând 50 de camioane noi cu 50 de semiremorci, compania construind și o parcare modernă, de 4 hectare, necesară în urma ultimelor achiziții.

Planurile de viitor ale companiei vizează tot flota auto, conducerea Dianthus dorind atât creșterea, cât și modernizare flotei

Pentru viitor, conducerea companiei are în plan creșterea flotei cu 5%, continuarea procesului de înlocuire a camioanelor Euro5 cu Euro6, precum și menținerea unei vechimi medii a flotei sub 3 ani.

Din punct de vedere financiar, estimările Dianthus sunt de creștere ușoară a cifrei de afaceri și de scădere semnificativă a profitabilității. Această scădere se înregistrează din pricina creșterii costurilor de transport, conform directorului comercial al companiei, Dan Niculescu: „Pe lângă creșterile salariale ale conducătorilor auto, asigurările și mai ales RCA- ul reprezintă principalele motive de creștere foarte mare a costurilor de transport, cu un efect direct în scăderea profitabilității activității de transport”.