Dieta AIP reţete şi meniuri. Dieta AIP sau dieta autoimună reprezintă un regim alimentar care ajută la reducerea inflamaţiilor din organism. Această dietă este derivată din regimul Paleu şi presupune includerea în alimentaţie doar a acelor alimente naturale, bogate în nutrienţi.
Dieta AIP reţete şi meniuri. Când este recomandat acest regim?
Dieta AIP a fost concepută pentru persoanele care suferă de boli autoimune. Per total, există mai mult de 80 de afecţiuni autoimune, însă cele mai cunoscute sunt: artrita reumatoidă, diabetul de tip 1, spondilita anchilozantă, scleroza multiplă, lupus, boala Addison, boala Hashimoto, psoriazis, boala celiacă.
Bolile autoimune sunt determinate de o funcţionare deficitară a sistemului imunitar, care începe să atace celule din organism, afectând diverse țesuturi și organe.
Dieta AIP reţete şi meniuri. Cât timp poate fi urmat regimul?
Dieta AIP este o cură care trebuie urmată pentru o perioadă determinată de timp, până atunci când organismul începe să îşi revină. Însă, după reintroducerea anumitor alimente, simptomele deranjante pot reapărea. Totuşi nu este bine să excludeţi o perioadă prea mare de timp alimente care ar trebuie să fie bune pentru organismul nostru. Puteţi încerca să reintroduceţi pe rând alimentele care în primă fază nu sunt recomandate şi să observaţi cum reacţionează organismul la ele. Dacă la un anumit aliment vedeţi simptome, îl puteţi elimina de tot din alimentaţie.
Alimente recomandate
În dieta AIP sunt recomandate următoarele alimente:
- Proteine de bună calitate: peşte, carne, fructe de mare
- Fructe
- Legume
- Grăsimi sănătoase: ulei de măsline, de rapită, de in, susan şi alte seminte, ulei de cocos, avocado
Dieta AIP reţete şi meniuri. Alimente nerecomandate
- Lactate
- Cereale
- Leguminoase
- Fructe uscate
- Nuci şi seminţe
- Ouă
- Produse procesate
- Îndulcitori artificiali
- Alcool
- Cafea
Dieta AIP reţete şi meniuri. Fără prăjeli
Chiar dacă consumul de grăsimi este permis în această dietă, trebuie neapărat să evitaţi alimentele prăjite. Aşadar, uleiurile şi grăsimile sănătoase se consumă doar în variantă crudă.
Este important ca în dieta AIP să mâncaţi foarte multe legume. Atenţie însă la modul de pregătire. Aşa cum am menţionat şi mai sus, acestea nu trebuie prăjite. Aşadar, legumele cele mai bune sunt cele crude, fierte, la cuptor sau pe grătar.
Băuturi permise şi îndulcitori naturali
Dacă vă întrebaţi ce aţi putea să beţi atunci când ieşiţi în oraş cu prietenii, în contextul în care alcoolul, cafeau şi sucurile nu sunt permise, atunci răspunsul ar fi următorul: ceai, limonadă naturală, apă minerală sau sucuri naturale din fructe.
Pentru îndulcirea anumitor preparate sau băuturi puteţi folosi miere de albine şi siropurile fără zahăr, cum ar fi cele de arţar, curmale.
De asemenea, în dieta autoimună este indicat să consumaţi şi alimente fermentate, precum kombucha, kefirul de apă sau kimchi.
Citeşte şi Dieta oloproteică: avertismentul medicilor. Cine nu trebuie să înceapă o astfel de cură de slăbire?