Sanatate

Diferențe salariale la nivelul Uniunii Europene

01.05.2018

Numai 22 dintre cele 28 de state membre au un salariu minim pe economie. Nu mai este o noutate faptul că România se află la coada clasamentului european în ceea ce privește nivelul salariilor. Şi chiar dacă în ultimii ani veniturile obţinute de români au crescut, ţara noastră încă este departe de alte state membre ale Uniunii Europene din acest punct de vedere.

La nivel european, statistica privind salariile indică exact nivelul de dezvoltare dintre ţările din vestul şi estul Europei. Aşadar, cel mai mare salariu minim pe economie din Uniunea Europeană este de aproape opt ori mai mare decât cel mai mic venit obţinut într-o ţară europeană.

Cel mai mic salariu minim pe economie

Datele Eurostat pentru luna ianuarie 2018 arată că Bulgaria avea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, de 261 de euro pe lună. Această ţară este urmată de Lituania, cu 400 de euro lunar şi de România, cu un salariu minim de 408 euro pe lună.

La nivel european, numai 22 dintre cele 28 de state membre au un salariu minim pe economie, țările care nu au un astfel de venit fiind în același timp statele cu cele mai ridicate salarii – Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia.

Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia nu au salariu minim pe economie

În plus, cel mai mare salariu minim, la nivel european, este de aproape opt ori mai mare decât cel mai mic venit minim pe economie. Totuşi, decalajele dintre veniturile europenilor sunt mai mici dacă sunt eliminate diferențele de prețuri existente. Astfel, exprimate la paritatea standard a puterii de cumpărare (PPS), salariul minim din Bulgaria este de 546 PPS și de 1.597 PPS în Luxemburg, ceea ce presupune că cel mai mare salariu minim din UE este de doar aproape trei ori mai mare decât cel mai mic venit minim pe economie. În ţara noastră, salariul minim exprimat în paritatea standard a puterii de cumpărare este de 808 PPS, mai mare decât cel de 787 PPS din Portugalia.

Ţările din UE cu cele mai mici salarii: Bulgaria, Lituania, România

 

Totuşi, cu un salariu minim brut de 413 euro pe lună, adică 252 de euro net, ţara noastră se află în continuare pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la acest capitol. Astfel, dacă un salariat român are un venit net minim de 252 de euro, un angajat din Ungaria are cu 40 de euro mai mult, iar o persoană care lucrează în Cehia are cu 165 de euro peste nivelul din România. Prin comparaţie, un salariat din Polonia câştigă cu 113 euro mai mult decât un român.

Potrivit datelor publicate de Eurostat în luna aprilie a anului curent, în 2017, faţă de 2016, costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie – excluzând agricultura şi administraţia publică – a crescut cu 2,3 puncte procentuale în Uniunea Europeană şi cu 1,9 procente în zona euro.

Ţările din UE cu cele mai mari salarii: Luxemburg, Irlanda, Olanda, Belgia, Franţa, Germania

 

România şi Bulgaria, pe ultimele locuri, deși raportează creşteri remarcabile

În rândul statelor membre UE, cele mai remarcabile creşteri au fost înregistrate în România (17,1%) şi Bulgaria (12%). Însă, chiar şi în aceste condiţii, ţara noastră şi vecinii de la sud se află pe ultimele două locuri în topul european.

Astfel, costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie s-a situat la 26,8 euro în Uniunea Europeană şi la 30,3 euro în zona euro, statele membre cu cele mai scăzute costuri orare cu mâna de lucru fiind Bulgaria (4,9 euro) şi România (6,3 euro). La polul opus, cele mai mari salarii se regăsesc în Danemarca (42,5 euro) şi Belgia (39,6 euro).

Potrivit Eurostat, costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori

Ponderea costurilor non-salariale în costurile totale a fost de 24% în Uniunea Europeană, în creştere cu 2,3% comparativ cu nivelul 2016. În cazul statelor membre, ponderea costurilor non-salariale în costurile totale a variat între 6,7% în Malta şi 32,8% în Franţa.

Costurile non-salariale în România

În România, ponderea costurilor non-salariale în costurile totale cu mâna de lucru este sub media din Uniunea Europeană, 19,8% în 2017, însă în ţara noastră costurile non-salariale au înregistrat cea mai mare creştere anuală din UE, datorită unui avans de 15%.

În luna februarie 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 lei, potrivit datelor INS. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.487 lei, în uşoară creştere faţă de luna precedentă, cu 3 lei (+0,1%).

În luna februarie 2018, câștigul salarial mediu nominal brut al românilor a fost de 4.128 lei

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (6.134 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.499 lei).

Totuşi, conform unui studiu realizat de GfK, în România, așteptările privind câștigurile salariale au continuat să scadă. Astfel, estimările românilor privind veniturile se situează pe o spirală descendentă. Pe de altă parte, cercetarea arată că aşteptările privind veniturile au continuat să crească în medie în toată Europa, cu 1,3 puncte în primele trei luni, ajungând la nivelul de 16,3 puncte în luna martie.