Difteria

Difteria, o amenințare pentru România

21.11.2019

Medicii de familie cer autorităților să intensifice măsurile de prevenire și să se pregătească pentru combaterea difteriei. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă în ceea ce privește amenințarea epidemiologică de la granița de Nord a țării.

Difteria. Măsurile luate de MS

Măsurile luate de Ministerul Sănătății (MS) până în acest moment sunt bune, necesare însă trebuie completate. Medicii de familie au primit alerte epidemiologice de la direcțiile județene de sănătate publică și MS a dispus achiziționarea de stocuri de ser vaccinal împotriva difteriei.

Difteria. Program național de vaccinare

SNMF solicită oficial lansarea de urgență a unui program național pentru vaccinarea populației adulte expuse riscului de îmbolnăvire, program care să cuprindă măsuri de susținere/compensare a costurilor pentru vaccin și campanii de informare și conștientizare a populației.

”Medicii de familie din România își arată disponibilitatea de a se implica cu seriozitate în campania de prevenire a apariței și răspândirii difteriei. De altfel noi, medicii din prima linie, am început deja să informăm populația și să recomandăm măsuri de prevenție.”, declară dr. Dina Mergeani, Președinte SNMF.

Difteria. Argumentele pentru o astfel de solicitare sunt:

 Difteria este o boală prevenibilă prin vaccinare. În România, se face imunizare din 1960. Ultimul vaccin din Programul Național de Vaccinare care conține anatoxina difterică se administrează la 14 ani, iar perioada de protecție în fața bolii este de 10 ani în medie. În lipsa administrării unui rapel la toți adulții de peste 24 de ani se crează condițiile apariției unei populații receptive, expuse riscului de îmbolnăvire;

 Ca o consecință a fenomenului de ”reticență la vaccinare” înregistrat în ultimul deceniu, există un procent important de copii și tineri care au vârsta până în 24 de ani fără schemă completă și protecție optimă pentru că părinții nu au respectat programul național de imunizare;

 În România se folosește un vaccin care se utilizează în toată Europa și care poate fi administrat și adulților.

Vaccinul asigură protecție în același timp și față de:

  • tetanos (boală cu evoluție extrem de gravă chiar și cu tratament specific)
  • tusea convulsivă (din ce in ce mai des întâlnită la nivel global)

 În statele civilizate, vaccinarea împotriva difteriei se face periodic, și după vârsta copilăriei, prin programe naționale.

Difteria. Prevenție

”Este evident că doar printr-un efort național putem face față unei amenințări atât de mari precum o epidemie de difterie. Noi, medicii de familie, avem un rol foarte important în depistarea bolii însă prevenția, în care deja suntem direct implicați, poate fi făcută doar prin deciziile și implicarea autorităților, cu costurile de rigoare. O investiție în prevenția primară, mai ales când amenințarea a devenit evidentă, este o inițiativă obligatorie”, conform sursei citate.

Citește și Schimbarea locului de muncă. 50% dintre români vor un job nou

 

 

 

Citiți și despre: