Stiri: IT&C

Eliminarea facilităților fiscale pentru IT

Digital Markets Act, o oportunitate pentru sectorul IT din România

21.07.2023

Digital Markets Act. Noul cadru de reglementare privind piețele digitale (Digital Markets Act)
reprezintă o oportunitate pentru sectorul IT din România și nu numai, având în vedere că dezvoltatorii de aplicații, afacerile care folosesc platforme de tip marketplace, respectiv orice alți utilizatori de afaceri sau consumatori vor putea beneficia de pe urma acestora.

Digital Markets Act. Noile reglementări

Astfel, noile reglementări stabilesc faptul că anumite practici ale platformelor digitale cu o putere foarte mare de piață, cum sunt marile servicii de intermediere online, motoarele de căutare, magazinele de aplicații, serviciile de rețele de socializare etc, vor fi considerate ilegale în orice circumstanțe și interzise ca atare.

De exemplu, vor fi interzise practici precum cele de a bloca utilizatorii să dezinstaleze aplicații preinstalate, de a clasa propriile produse mai sus în ierarhie prin comparație cu cele ale competitorilor, de a urmări utilizatorii finali în afara serviciului de bază al platformei în scopul publicității direcționate, fără a avea consimțământ sau de a obliga dezvoltatorii de aplicații să folosească anumite servicii, cum ar fi sisteme de plată sau de identificare, pentru a fi listați în magazinele de aplicații.

Datele disponibile

De asemenea, marile platforme vor trebui să permită utilizatorilor de afaceri să acceseze datele pe care le generează în utilizarea platformei, să permită utilizatorilor de afaceri să-și promoveze ofertele și să încheie contracte cu clienții lor în afara platformei, să ofere companiilor care fac publicitate pe platformă instrumentele și informațiile necesare pentru a-și efectua propria verificare independentă a reclamelor lor și să asigure condiții generale de acces echitabile, rezonabile și nediscriminatorii pentru utilizatorii comerciali.

„Scopul final este ca raporturile de putere dintre utilizatori și marile platforme să fie duse într-o zonă cât mai echilibrată, pentru a evita situații în care discriminarea, exploatarea sau excluderea din piață apar în mod sistematic. Vom lucra cu oficialii Comisiei Europene pentru a ne asigura că noul cadru de reglementare este respectat. De asemenea, vom continua să aplicăm regulile clasice de concurență când vom considera că acest lucru este oportun”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Citeşte şi Romexpo, proiect inedit. Cum se poate transforma centrul expoziţional