Slide

Stiri: Finante

Din ce în ce mulţi oameni de afaceri apelează la serviciile de business information

11.02.2015

Tot mai mulţi oameni de afaceri au început să apeleze la serviciile de business information. Potrivit experţilor de la KeysFin, afacerile din acest segment au crescut susţinut în ultimii ani, iar trendul ascendent se va menţine şi în 2015.

„«Cine nu deschide ochii, deschide punga!» O zicală care se potriveşte mediului de afaceri românesc, o adevărată junglă în care insolvenţele, falimentele, ţepele şi blocajul financiar sunt la ordinea zilei. Să tai o factură, să livrezi marfă unor firme despre care nu ştii absolut nimic, înseamnă o adevărată misiune sinucigaşă”, au afirmat specialiştii KeysFin.

Serviciile de business information sunt o necesitate şi pentru cei care vor să investească într-o afacere nouă. Cu ajutorul acestora, investitorii îşi pot contura un plan de afaceri adaptat realităţilor economice.

Piaţa este în creştere

„Piaţa este în creştere, în condiţiile în care tot mai mulţi investitori au înţeles că riscurile unui business pot fi gestionate mai bine dacă deţii informaţii complete despre mediul de afaceri în care activezi şi despre firmele cu care ai sau vrei să ai relaţii contractuale”, afirmă experţii de la Keysfin.

Serviciile de acest tip oferă informatii importante despre companii, de la date financiare și juridice, până la analize financiare și de risc, precum si despre sectoare de piată şi se bazează pe documentele oficiale ale companiilor înregistrate în România.

„Să ai o politică eficientă de credit risk management a devenit un argument esenţial pentru un business eficient. Atunci când faci afaceri, orice detaliu contează. Poţi, de exemplu, să afli din datele financiare dacă partenerul tău îşi gestionează business-ul la nivel profesionist şi să anticipezi posibilele riscuri contractuale”, au mai spus aceştia.

Domeniile cele mai riscante

Conform unui studiu realizat recent de Keysfin, pe un eşantion reprezentativ de peste 2300 de proceduri de insolvenţă şi faliment aflate în derulare în 2014, domeniile cele mai riscante din economia românească sunt, în prezent, construcţiile (122 cazuri) şi retailul (91), sectoare în care criza şi-a arătat cel mai puternic efectele. În top, în funcţie de domeniile de activitate, s-au mai situat cele care activează în domenii precum transporturile, producţia de energie electrică şi HORECA.

În peste 80% din cazuri este vorba de firme cu afaceri de pînă într-un milion de lei, intrate în dificultate din cauza restanţelor la furnizori şi datoriilor care depăşesc rezultatul financiar.

Cele mai multe firme au ajuns în insolvenţă şi faliment după ce afacerile lor s-au prăbuşit – cea mai mică scădere a fost, fapt relevant, de peste 110%, iar cea mai abruptă de peste 1200%.

„Radiografia business-ului în insolvenţă poate genera, astfel, câteva coordonate foarte clare. Vorbim în general de firme mici, fără putere financiară şi fără rezerve de bani, care au intrat, în cele mai multe cazuri, în caruselul mortal numit blocaj financiar. Când n-au mai încasat 1-2 facturi, neavând un credit punte sau altă pârghie financiară, s-au blocat, nu şi-au mai plătit la rândul lor furnizorii şi s-au declarat învinse”, explică cei de la KeysFin.

Pe fondul evoluţiei susţinute a pieţei, compania de business information şi credit risk management KeysFin a încheiat anul 2014 cu afaceri de circa 1 milion de lei, în creştere cu 39% faţă de anul precedent şi aproape duble faţă de 2012.

Evoluţia pozitivă a cifrei de afaceri a fost influenţată de creşterea numărului clienţilor companiei cu 168%, cei mai mulţi fiind companii din sectorul financiar, dar şi din retail şi alte segmente economice.

KeysFin şi-a propus un avans de 40% al afacerilor

Pentru acest an, KeysFin şi-a propus să îşi extindă plaja de clienţi cu peste 50% şi să îşi crească, astfel, afacerile cu peste 40%.

 „Este foarte important,de asemenea, să stabilizam business-ul pentru a fi în continuare un partener stabil dar în acelaşi timp inovativ”, afirmă oficialii KeysFin.

Conform acestora, piaţa serviciilor de business information şi credit risk management va continua să crească şi în 2015, în condiţiile în care „tot mai mulţi investitori au înţeles că riscurile unui business pot fi gestionate mai bine dacă deţii informaţii complete despre mediul de afaceri în care activezi şi despre firmele cu care ai sau vrei să ai relaţii contractuale”.