Stiri: Finante

Directorii companiilor sunt optimişti. Achiziţiile şi fuziunile, în creştere

29.06.2015

La nivel mondial, aproape 50% dintre firmele de servicii financiare se aşteaptă să realizeze fuziuni sau achiziţii în următoarele 12 luni. Astfel, activitatea de tranzacţionare din domeniul serviciilor financiare se intensifică și 46% dintre executivii acestor companii intenţionează să realizeze achiziţii în următoarele 12 luni, conform barometrului EY – Financial Services Confidence Barometer.

Raportul arată că activitatea de tranzacţionare de pe piața bancară şi de pe pieţele de capital la nivel global cunoaşte un avânt semnificativ: 52% dintre directorii executivi vor să efectueze achiziţii în următoarele 12 luni, faţă de doar 29% în 2014.

Evoluţia economiei globale

Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care nivelul de activitate din sectorul bancar şi de pe pieţele de capital depăşeşte creșterea din sectorul serviciilor financiare pe ansamblu – unde 46% dintre executivi se aşteaptă să realizeze achiziţii în următoarele 12 luni. Perspectiva asupra economiei globale reprezintă unul dintre motivele de creştere a interesului pentru fuziuni şi achiziţii; 80% din directorii executivi din bănci sunt optimişti, faţă de 70% cu şase luni în urmă. De asemenea, 78% dintre aceștia şi-au exprimat încrederea în câştigurile corporatiste.

„Creşterea numărului şi a calităţii oportunităţilor de achiziţie, precum şi a probabilităţii de încheiere a unor tranzacţii sporesc gradul de încredere. Marjele comprimate ale ratei dobânzii şi presiunea exercitată de reglementările asupra capitalului ar putea duce la noi consolidări în industrie şi la vânzări de active, în vreme ce nevoia de a ţine pasul cu ritmul inovării accelerează achiziţiile. După ce am fost martorii unei revigorări a activităţii de M&A în 2014, ne aşteptăm ca această tendinţă să continue să se manifeste puternic pe piaţă şi în 2015”, a spus Florin Vasilică, Lider al departamentului de Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Tranzacţii transfrontaliere

Totodată, 65% dintre executivii din instituţiile de credit au afirmat că îşi vor axa strategiile de M&A pe tranzacţii transfrontaliere în regiunea învecinată, faţă de 15% care se vor concentra pe tranzacţii interne şi 20% care se vor concentra pe tranzacţii globale. Marea Britanie, India, Germania, Rusia şi Africa de Sud reprezintă principalele destinaţii de investiţii pentru sectorul bancar în 2015.

Conform raportului EY, directorii executivi din asigurări tind către o abordare globală în acest an, 61% dintre ei axându-şi strategia de M&A pe tranzacţii globale în acest an, faţă de 27% de la nivelul tuturor sectoarelor de servicii financiare.

„39% dintre asigurători intenţionează să efectueze achiziţii în următoarele 12 luni fie pe plan intern, fie în regiunea imediat învecinată, fie la nivel global. Mediul economic actual face ca achiziţiile să devină o opţiune atractivă. Aplicarea Solvency II va cere companiilor de asigurări să-şi îmbunătăţească structura de ansamblu a operaţiunilor şi a bilanţurilor. Între timp, firmele de reasigurări se confruntă cu presiuni de creștere a valorii pentru investitori, fapt care îi determină pe directorii executivi să-şi îndrepte atenţia către fuziuni şi achiziţii”, se arată în studiul citat.

Companiile de asigurări

Companiile de asigurării sunt mai optimiste în privinţa economiei globale, 79% dintre acesta având o perspectivă pozitivă, faţă de 65% cu şase luni în urmă. De asemenea, 70% dintre asigurători au încredere în câştigurile corporatiste, faţă de 75% la nivelul întregului sector de servicii financiare.

Aproximativ jumătate dintre directorii executivi din managementul de bunuri și active îşi axează strategiile M&A pe tranzacţii transfrontaliere în regiunea imediat învecinată, cealaltă jumătate având ca ţintă tranzacţiile de pe piaţa internă. Pe măsură ce optimismul legat de economia globală creşte şi atragerea de bunuri globale pentru dobândirea beneficiilor de scală devine tot mai importantă, ne putem aştepta ca tot mai mulţi manageri de active să ia în calcul opţiunea tranzacţiilor.