Directorii de companii sunt optimişti: Ce perspective de creştere au?

19.01.2017

Deşi directorii de companii din întreaga lume au numeroase motive de îngrijorare în anul ce urmează, încrederea lor în perspectivele de creştere ale companiilor pe care le conduc, cât şi în cele ale economiei mondiale, este din nou în creştere, se arată în cea de-a 20-a ediţie a raportului anual PwC Global CEO Survey.

Astfel, 38% dintre directorii executivi (faţă de 35% în 2016) sunt foarte încrezători în perspectivele de creştere ale companiei lor în următoarele 12 luni, iar 29% (faţă de 27% în 2016) sunt de părere că creşterea economică globală se va accelera în 2017.

Însă, în ciuda optimismului manifestat în rândul liderilor de afaceri, nivelul lor de îngrijorare cu privire la incertitudinea economică (82%), suprareglementarea (80%) şi lipsa abilităţilor-cheie (77%) rămâne foarte ridicat. De asemenea, preocupările cu privire la nivelul protecţionismului sunt în creştere, 59% dintre directorii executivi îşi fac griji în privinţa protecţionismului, ajungând până la 64% în Statele Unite şi în Mexic.

„În ciuda unui an 2016 tumultuos, nivelul de încredere al liderilor de afaceri se redresează – dar într-un ritm lent şi este încă la o distanţă considerabilă faţă de nivelul din 2007. Totuşi, se manifestă semne de optimism pe tot globul, inclusiv în Marea Britanie şi SUA, unde, în ciuda previziunilor cu privire la potenţiale crize în urma alegerii lui Trump şi a Brexit-ului, nivelul de încredere al executivilor în potenţialul de creştere al companiei lor este în creştere faţă de 2016. Această stare de spirit se reflectă şi în alte zone de pe glob, mai mulţi lideri de afaceri vizând SUA şi Marea Britanie pentru investiţii faţă de anul precedent”, a declarat Bob Moritz, Global Chairman PwC.

Globalizare

Deşi liderii executivi consideră ca fiind benefice efectele globalizării asupra liberei circulaţii a capitalurilor, bunurilor şi persoanelor, aceştia pun la îndoială capacitatea procesului de globalizare de a reduce decalajul dintre cei bogaţi şi săraci sau de a atenua problema schimbărilor climatice.

„Cu toate că directorii sunt mai încrezători în potenţialul de creştere al companiilor lor, următoarele trei preocupări sunt în fruntea listei lor de priorităţi în acest an: crearea unei strategii axate pe oameni şi tehnologie care să creeze o forţă de muncă adaptată erei digitale; menţinerea încrederii în companiile lor, într-o lume cu tot mai multe interacţiuni virtuale; şi o implicare şi colaborare mai intensă cu comunitatea în care activează pentru a găsi soluţii. Toate aceste subiecte sunt şi în fruntea agendei Forumului de la Davos”, a mai spus Bob Moritz.

Spre deosebire de anul trecut, încrederea directorilor în creşterea veniturilor anuale ale propriilor companii este în creştere în aproape fiecare ţară din lume: cu directorii generali din India (71%), Brazilia, unde nivelul de încredere s-a dublat (57%), România (52%), Australia (43%) şi Marea Britanie (41%) conducând în topul încrederii la nivel global.

Strategiile care vor genera creşterea

Atunci când sunt întrebaţi de strategiile care vor genera creşterea, mai mult de trei sferturi dintre liderii de afaceri (79%) se bazează pe creşterea organică în anul următor, în timp ce 41% planifică noi fuziuni şi achiziţii şi aproximativ un sfert (23%) intenţionează să-şi consolideze capacitatea de a inova pentru a putea profita de noile oportunităţi.

„Directorii generali ai companiilor din România sunt printre cei mai optimişti lideri de afaceri din lume, potrivit rezultatelor studiului PwC Global CEO Survey 2017. Aceasta pentru că România a înregistrat în ultimii ani ritmuri ridicate de creştere economică, peste media ţărilor din Uniunea Europeană, iar perspectivele pentru anii următori sunt de asemenea pozitive, pe fondul continuării relaxării fiscale şi a creşterii susţinute a consumului. Cu toate acestea, pentru a păstra şi îmbunătăţi competitivitatea ţării este nevoie de menţinerea stabilităţii macroeconomice şi bugetare, de accelerarea ritmului reformelor structurale şi a investiţiilor atât de necesare în infrastructură”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.

 

 

Citiți și despre: