Estimari evolutie economica 2021

Directorii financiari estimează o creştere economică de 2,6%, în 2016

23.03.2017

Cea mai mare parte a directorilor financiari din ţara noastră estimează o creştere economică de peste 2,6% în 2017. În plus, 60% dintre cei intervievaţi estimează că indicele preţurilor de consum va creşte în anul următor, se arată într-un studiu realizat de Deloitte România.

Astfel, după un an 2016 cu creşteri accelerate şi o rată scăzută a şomajului, directorii financiari din România privesc cu încredere la anul care vine, potrivit celei de a opta ediţii a CFO Survey. Astfel, 70% dintre directorii financiari români participanţi la studiul Deloitte estimează venituri în creştere în următorul an şi aproape jumătate estimează o creştere a PIB de peste 2,6%, ceea ce îi poziţionează drept cei mai optimişti din regiune.

„Cu cea mai mare rată de creştere din Europa în 2016, România vine după o perioadă de stabilitate şi prosperitate care anul trecut a atins vârful. Cu toate acestea, operăm într-un climat dificil, cu mulţi factori de risc, care pot să încetinească economia României”, a spus Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte România.

Evenimente externe precum Brexit au generat sentimente contradictorii, astfel că jumătate dintre directorii financiari români intervievaţi în cadrul CFO Survey anticipează efecte negative asupra afacerilor pe care le conduc, iar 39% au un impact pozitiv, în special datorită creşterii ratei retenţiei pe piaţa locală.

Studiul mai arată că 63% dintre directorii financiari consideră că actualul climat de business are un grad firesc de incertitudine.

„Directorii financiari locali sunt mai degrabă interesaţi de menţinerea performanţelor operaţionale actuale decât dispuşi să îşi asume activităţi riscante, tendinţă care ne aşteptăm să continue”, a mai spus Hassan.

Principale concluzii ale Deloitte CFO Survey în România:

– Majoritatea directorilor financiari din România estimează o creştere a PIB de peste 2,6% în 2017
– 60% dintre cei intervievaţi estimează că indicele preţurilor de consum va creşte în anul următor
– Aproape jumătate dintre directorii financiari intervievaţi estimează o rată scăzută a şomajului, în timp ce majoritatea anticipează că efectivele lor vor creşte
– Pentru 62,5% dintre directorii financiari, climatul de business actual are un grad normal de incertitudine
– Pentru 42% dintre directorii financiari, scăderea cheltuielilor reprezintă o arie care îi preocupă
– 70% dintre directorii financiari estimează venituri în creştere în anul care vine
– 47% dintre directorii financiari se aşteaptă la o stagnare a marjelor operaţionale, un indiciu potrivit căruia companiile vor să-şi menţină performanţele operaţionale actuale
– Mai bine de jumătate dintre directorii financiari intervievaţi au sentimente negative faţă de Brexit, iar 39% estimează un impact pozitiv

 

 

Citiți și despre: