Stiri: Companii

Componente și dispozitive rezistente în medii corozive

06.05.2020

Componente și dispozitive ce oferă rezistență și protecție în medii de lucru neprietenoase. Dacă dezvoltați aplicații pentru medii de lucru agresive / corozive, suntem aici pentru a vă ajuta să vă mențineți în siguranță și în control.

Scăderea riscului de probleme cauzate de mediile agresive/corozive ajută la evitarea implicită a costisitoarelor opriri nedorite ale producției. Puteți economisi timp și bani prin utilizarea gamei de produse rezistente la coroziune și la pătrunderea de substanțe – care pot face față oricărei provocări. Atunci când aveți la îndemână produsele potrivite, la momentul potrivit, puteți garanta siguranța funcționării continue în medii dure de lucru.

Produse bazate pe materiale anticorozive

Acolo unde este necesară o fiabilitate îndelungată a produselor se utilizează materiale metalice anticorozive (aluminiu, bronz, alamă, oțel), dar și nemetalice. Aceste materiale împiedică apariția oxizilor pe suprafață, adică oferă o protecție împotriva ruginii ce poate apărea în timp în mediile dure, cum ar fi mediul exterior, mediul marin, domeniul auto și feroviar sau domeniul aerospațial. COMPEC dispune de numeroase produse care sunt realizate din aceste materiale, din majoritatea sectoarelor de activitate, câteva exemple fiind prezentate mai jos.

Cablu Belden negru, rezistent la flacără, necoroziv FRNC Cat7, 305m

Nr. stoc RS 724-8855  – Marca Belden – Cod de producător 74004NH.00305

Cablurile sunt elemente indispensabile oricăror sisteme, evident și celor din medii dure/corozive. Utilizarea unor cabluri rezistente asigură buna funcționare, lipsită de întreruperi și de costurile aferente acestora. Un exemplu îl constituie cablurile ecranate cu conductori din cupru de la Belden. Acestea sunt destinate aplicațiilor de rețele industriale. Exemplul oferit este un cablu Cat7, proiectat pentru a rezista mediilor periculoase și solicitărilor mecanice, considerând aici temperatura, expunerea la radiația solară, expunerea la solvenți, uleiuri, substanțe chimice și umezeală. Caracteristicile acestui cablu sunt: ecranare S/FTP, lungime 305m, rezistență la flacără, necoroziv (FRNC).

 Cutie de perete din policarbonat Fibox ARCA, IP66, 300x700x 500 mm

Nr. stoc RS 798-2013 – Marca Fibox – Cod de producător Arca 705030 cabinet

 Industria panourilor de comandă a fost dominată timp de decenii de utilizarea unor table din oțel. Cabinetele din tablă de oțel sunt ușor de realizat. Îndoirea și sudarea este încercată și testată, iar rezultatele sunt bune. Cu toate acestea, indiferent cât de bună este vopseaua, aceste cabinete vor coroda în medii solicitante. Odată ce vopseaua începe să se desprindă, nu mai există reparații pe termen lung.

Fibox produce acum o gamă de cabinete cu montare pe perete, numite ARCA IEC, care sunt fabricate din policarbonat cu fibră de sticlă, în care aceasta din urmă este integrată în procesul de turnare. Ca rezultat avem niște cabinete nu numai extrem de robuste, ci și estetice. Neavând nici o parte metalică expusă, cabinetele pot fi utilizate în majoritatea mediilor ostile.

Conectori rezistenți: plastic sau metal?

Oricine dorește să găsească un conector rezistent pentru o aplicație particulară se va confrunta cu o plajă largă de posibilități. Alegerea corectă este partea grea, de exemplu cum să alegi între un conector metalic sau din plastic, care sunt avantaje și dezavantajele acestora pentru diferite aplicații. Alegerea pornește de la o analiză atentă a aplicației și condițiilor în care va opera conectorul pe durata sa de viață. De exemplu în cazul mediilor cu trafic industrial conectorul poate fi călcat, scăpat pe podea sau tras puternic. În aplicațiile în mediul exterior conectorul poate fi supus la condiții de îngheț, ploaie, noroi sau în directa lumină a soarelui. În zona medicală și a industriei alimentare, conectorii pot fi expuși la substanțe chimice corozive, la spălare cu jet de mare presiune. Mediile marine și de coastă expun conectorii la medii saline, umiditate sau chiar de scufundare sub apă.

Plastic – în ciuda unora dintre limitările tradiționale, noile tipuri de plastic pot din ce în ce mai mult să respecte cerințele industriale în numeroase medii dure, înlocuind în multe aplicații specializate metalul. Gama largă de conectori de putere, date și semnal de la Bulgin, adresată mediilor dure, răspunde provocărilor.

Bulgin Buccaneer Seria 400 – conector cu montare pe cablu, tip priză 4 contacte – Nr. stoc RS 426-0919 – Cod de producător PX0410/04P/4550

 Pe de altă parte însă, se poate oferi exemplul gamei de conectori rezistenți la apă Hirose JR-W. Această gamă oferă conectori circulari etanși cu protecție IP67 și IP68. Învelișul exterior din crom negru protejează conectorul împotriva coroziunii. Aceste conectoare sigure, rezistente și extrem de fiabile oferă o gamă largă de opțiuni de la 3 la 24 de contacte cu opțiuni de terminale cu lipire sau sertizare. Mecanismele de blocare filetate asigură o conexiune sigură și etanșă.

Exemplu de conectori Hirose cu montare pe cablu serii JR, JR-W (Nr. stoc RS 537-4750; 827-8942; 827-8936; 729-4186)

Senzori ultrasonici de nivel ce pot funcționa chiar în prezența condensului

De ce sunt utilizați senzorii de nivel ultrasonici? Aceștia sunt foarte ușor de instalat și simplu de configurat fie printr-un buton cu apăsare sau fie prin software. De vreme ce transmițătorul este fără contact, nu sunt necesare calcule sau compensări pentru determinarea următoarelor proprietăți ale mediului lichid: densitate, viscozitate, dielectric. Depunerea de condens pe suprafața traductorului cauzează mai multe probleme. Traductorul dezvoltă o nepotrivire de impedanță rezultată din atenuarea ultrasunetelor transmise/recepționate de traductor, generând o detecție slabă sau însoțită de ecouri.

O posibilă îmbunătățire a performanțelor traductorului în prezența condensului este aplicarea unui strat de vaselină pe fața traductorului pentru a preveni aderarea lichidului. Această însă este o soluție temporară, care nu garantează buna funcționare în teren.

Noua tehnologie de măsurare reflectivă de la Flowline se adresează tocmai acestei provocări. Designul orientează traductorul într-o poziție verticală, eliminând posibilitatea de depunere a condensului pe fața traductorului. Se elimină astfel degradarea sau impactul depunerii condensului asupra siguranței în funcționare.

Transmițătoarele ultrasonice de nivel EchoPod® (număr stoc RS 137-2049) oferă o măsurare continuă a nivelului de până la 12m, cu un semnal de ieșire analogic de 4-20 mA, configurat cu ajutorul software-ului gratuit WebCal. Designul EchoPod este caracterizat de tehnologia de măsurare reflectivă patentată, care previne depunerea condensului pe fața traductorului, acesta fiind singurul transmițător de nivel care nu este afectat de condens. Senzorul de nivel lichid fără contact este ideal pentru medii lichide, corozive sau lipicioase.

Articolul de față s-a dorit o scurtă trecere în revistă a unor evenimente de tip extrem cărora trebuie să li se facă față în unele aplicații industriale sau de tip explorator / monitorizare. Oferta completă de astfel de produse o puteți găsi la ro.rsdelivers.com. Este foarte important să definiți corect necesitatea de protecție a aplicației dvs. pentru a putea garanta siguranța în mediul de lucru.  La fel de important este să aveți la îndemână produsele potrivite, la momentul potrivit. Accesând catalogul nostru, puteți beneficia de o gamă largă de produse rezistente în medii corozive / condens. Suplimentar, puteți beneficia de suport pentru a putea face față oricăror condiții extreme.

Autor: Grămescu Bogdan

Aurocon COMPEC SRL

 

 

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email:compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/senzori-fotoelectrici-sick/