Stiri: IT&C

Tarife terminare apeluri iulie 2021

Dispozitivele mobile, noua țintă pentru atacuri cu spam și malware

17.02.2016

Volumul de email-uri de spam a scăzut în 2015 la 55,28% din traficul total de email-uri, reprezentând o diminuare cu 11,48%, comparativ cu anul precedent. Scăderea semnificativă a acestora poate fi atribuită popularității în creștere a platformelor legale de publicitate pe rețelele de socializare, a serviciilor de reduceri etc, conform celui mai recent raport Kaspersky Lab Security Bulletin.

Printre tendințele identificate în raportul Kaspersky Lab se numără faptul că peste trei sferturi (79%) dintre toate email-urile trimise au fost sub 2 kb, ceea ce arată o scădere importantă a dimensiunilor unui email în campaniile de spam din ultimii ani.

În acelaşi timp, instituțiile financiare cum sunt băncile, sistemele de plată și magazinele online au fost atacate cel mai frecvent cu email-uri de phishing (34,33%, o creștere cu 5,59%).

În 2015, infractorii cibernetici au continuat să trimită email-uri false de pe dispozitive mobile și notificări din aplicații, conținând programe malware sau mesaje publicitare. Noile metode includ răspândirea de malware în format .apk (fișiere Android) și .jar (arhive ZIP conținând un program în Java). În plus, infractorii cibernetici au mascat un troian criptat pentru dispozitive mobile în spatele unui fișier care conținea update-uri pentru Flash Player. După declanșare, imaginile, documentele și fișierele video cu malware-ul criptat de pe acel dispozitiv făceau ca utilizatorii să primească un mesaj în care li se solicită să plătească o taxă pentru decriptarea fișierelor.

“Faptul că folosim tot mai frecvent dispozitivele mobile în viața de zi cu zi pentru schimb de mesaje și date, precum și pentru accesul la conturile bancare și verificarea lor, s-a tradus prin mai multe oportunități de exploatat de către infractorii cibernetici. Programele malware pentru dispozitive mobile și mesajele spam frauduloase cresc în popularitate, iar eforturile de a păcăli victimele devin tot mai sophisticate, de la an la an. Apar aplicații care pot fi folosite de infractori atât direct (pentru a trimite mesaje spam, inclusiv unele care conțin malware), cât și indirect (prin email-uri de phishing). Utilizatorii de dispozitive mobile trebuie, prin urmare, să fie în alertă, pentru că activitățile infracționale din acest domeniu vor crește, cel mai probabil, pe măsură ce noi ne bazăm tot mai mult pe dispozitive”, avertizează Daria Loseva, Spam Analysis Expert la Kaspersky Lab.