Stiri: Social

Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu.

Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu: Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii

09.08.2022

Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu. Ministerul Sănătății face o serie de precizări importante privind distribuirea pastilelor de iodură de potasiu. Iată ce mesaj a transmis instituţia pentru populaţie!

Este contraindicată administrarea preventivă!

Conform MS, distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.

Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora.

Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu. Reţeta medicală se ia de la medicul de familie

Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se pe site-ul Ministerului Sănătății.

Campanie de informare

Recent, Ministerul Sănătății a demarat campania de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu.

În acest sens, Ministerul Sănătății a elaborat Ghidul de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomadate, cum și când se instituie tratamentul.

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele şase ore după anunțul autorităților, în doză unică.

Conform sursei citate, se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.

Citeşte şi A început distribuția iodurii de potasiu fabricată de Antibiotice Iași