Stiri: Social

Doar 10% din românii din Anglia au drept de rezidență permanentă

25.04.2017

Doar 10% dintre românii din Marea Britanie au drept de rezidență permanentă în această țară, conform unui sondaj efectuat de AngliaMea.ro. Întrebați care este situația documentelor pe baza cărora trăiesc în Marea Britanie, aproape 80% au ales varianta „Am doar buletinul/pașaportul românesc”, în timp ce 8% dețin un ceritficat de înregistrare. Un procent de 3% dintre cei care au participat la sondaj, au afirmat că dețin cetățenia britanică.

În prezent, cetățenii români pot călători în Marea Britanie cu pașaportul sau cartea de identitate. Aceștia au drept de ședere pe baza acestor documente pentru o perioadă de până la trei luni fără nicio condiție sau formalitate. Dreptul de ședere poate fi extins pentru perioade mai mari de trei luni dacă sunt într-una din situațiile: sunt angajați sau desfășoară o activitate independentă, sunt în căutarea unui loc de muncă, au resurse suficiente pentru a se întreține pentru a nu deveni o povară pentru sistemul de asistență socială, sunt înscriși într-o formă de studii sau sunt membri de familie a unui cetățean al UE care îndeplinește condițiile de ședere.

Cetățenii europeni care îndeplinesc una dintre condițiile de mai sus și locuiesc în Anglia de peste trei luni pot solicita Certificatul de Înregistrare. Acesta este un document care atestă faptul că respectivii cetățeni au drept de ședere în această țară. Totuși, documentul nu este obligatoriu ci doar facultativ pentru cei care doresc să-și demonstreze dreptul de ședere într-un mod cât mai consecvent.

Până în acest moment, nu s-au stabilit care vor fi condițiile de ședere în Marea Britanie după Brexit, negocierile fiind încă doar în faza de început. Mulți însă speculează că vor fi necesare vize pentru cei care doresc să vină aici și doar anumiți cetățeni UE care îndeplinesc anumite condiții vor putea rămâne, acestea însă rămân doar speculații.