Societăţile comerciale din România ar putea, anual, să redirecţioneze până la 525 de milioane de euro către organizațiile neguvernamentale, în baza Legii Sponsorizării și Codului Fiscal, însă la ora actuală doar 22% din această sumă ajunge la potențialii beneficiari.
Astăzi, Fundația HOSPICE Casa Speranței şi AlTreileaSector.ro, în parteneriat cu EY România, au prezenta datele privind utilizarea Legii Sponsorizării, care împreună cu Codul Fiscal permit firmelor şi companiile să investească în dezvoltarea societății românești, fără niciun cost. Acesta pot direcționa până la 20% din impozitul pe profit către organizații neguvernamentale – în limita a 0,3% din cifra de afaceri, suma scăzându-se din impozitul pe profit de plată.
191.691 de societăţi comerciale au înregistrat profit
Potrivit datelor ANAF, anul trecut, 191.691 de societăţi comerciale au înregistrat profit în România.
„Dacă toate acestea ar fi direcţionat către sectorul non-profit suma maximă prevăzută de lege – până la 2,3 miliarde de lei (525 milioane de Euro) – ar fi susținut domenii cheie, deficitare în prezent, precum sănătatea, mediul și educația”, potrivit sursei citate.
Însă, în 2013 doar 16% dintre companii (30.651) au ales să facă sponsorizări, valoarea totală fiind de 523 milioane de lei, 22% din potențialul maxim.
Cu 525 de milioane de euro directionați de mediul de business către ONG-uri, în fiecare an s-ar putea realiza proiecte cu impact major pentru comunitățile din România. Astfel, 17.500 de hectare de terenuri degradate s-ar fi putu transforma în păduri. 31 de centre de îngrijiri paliative ar putea fi construite în ţara noastră (care să ofere servicii gratuite pentru 61.000 persoane cu boli incurabile), iar peste 800.000 de adolescenți ar putea fi susținuți să se implice în proiecte de educație în următorii cinci ani.
Tendința sponsorizărilor este ușor crescătoare
În ciuda acestor date, în ultimii 3 ani, tendința sponsorizărilor este ușor crescătoare. Numărul companiilor care au folosit Legea Sponsorizării a avnsat în această perioadă de la 29.317 în 2011, la 30.651 în 2013, o creștere de la 13% la 16% din totalul companiilor care ar fi putut direcționa fonduri în anii respectivi.
“Această facilitate este prevăzută de legislația fiscală de ani buni dar, din pacate, fiind prea puțin popularizată nu este exploatată la potențialul maxim. Deși ințial a fost introdusă în legislație cu scopul de a sprijini activitatea sportivă, ea are o sferă de aplicare mai largă, companiile putând alege să sponsorizeze o gamă exstinsă de activități non-profit sau să ofere burse private. Rolul nostru e să facem cunoscută această posibilitate și să oferim sprijin tuturor celor care doresc să facă uz de ea”, a spus Gabriel Sincu, Tax Executive Director EY România.
93% dintre IMM-uri cunosc legea sponsorizării
Conform unei cercetări calitative realizate în mediul IMM și cel ONG, 93% dintre IMM-uri cunosc legea sponsorizării, însă doar jumătate dintre aceste direcționează fonduri spre sectorul non-profit. Întreprinderile mici şi mijlocii aleg să susțină, cu precădere, domeniile: sănătate 29% și educație 27%.
În acelaşi timp, IMM-urile care nu au direcționat fonduri, spun că principala piedică este “mecanismul fiscal prea complicat” (43%).
Tot acestea spun că 30% nu au fost abordate de un ONG cu o solicitare de sponsorizare.
De asemenea, 86% din ONG-urile intervievate cunosc facilitățile oferite de Legea Sponsorizării, însă doar 56% dintre ele au folosit-o sau accesat-o în 2013. În plus, 89% dintre organizații nu au avut un buget pentru a derula campanii de strângere de fonduri prin această lege.