Stiri: Stiri

Doar 16,8% dintre români sunt mulțumiți de sistemul public de sănătate

29.11.2013

Românii sunt foarte mulțumiți de sistemul privat de sănătate, tara noastră situându-se pe primul loc într-un studiu realizat de Daedalus Millward Brown în șapte țări din sud-estul Europei privind nivelul de mulțumire pentru diverse aspecte care contribuie la calitatea vieții.

Astfe, 65,2% dintre românii chesționați au afirmat că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de sistemul privat de sănătate din țara noastră.

Pe locul al doilea, dar la o distranță destul de mare se află Turcia, cu un procent de 52,5%. Aceștia sunt urmați în clasament de sârbi (45,9%).

În ceea ce privește sistemul de public de sănătate, România se situează în clasament pe penultimul loc: doar 16,8% dintre persoanele chestionate sunt mulțumite sau foarte mulțumite de sistemul de stat.

La acest aspect, Turcia conduce detașat clasamentul, cu 48,4% din persoane mulțimite de sistemul de sănătate public.Următoarelor locuri în clasament sunt deținute de Cehia (29,7%) și Croația (21,7%).

Rețelele private de sănătate din România se dezvoltă pe un teren extrem de fertil cât timp sistemul public de sănătate generează insatisfacție pentru 4 din 5 români„, a spus Daniel Enescu, Managing Partner al Daedalus Millward Brown.

28% din români sunt mulțumiți de sistemul public de învățământ

În plus, România se situează pe penultimul loc în regiune și în ceea ce privește sistemul public de învățământ. ”Un fenomen similar cu cel din sănătate putem vedea și în sistemul de învățământ”au afirmat realizatorii studiulu.

Pe ultimul loc în clasament se situează Serbia. Doar una din trei persoane din România (28%) se declară mulțumită de sistemul public de învățământ, însă în ceea ce privește învățământul privat, românii ocupă locul doi, după bulgari, cu 45% din respondenți care spun că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de acest aspect.

„Nemulțumirea românilor față de sistemul de învățământ public nu face decât să confirme starea de degradare a acestuia. Fie și numai când ne comparam cu vecinii noștri, ne dăm seamă că am rămas în urmă la unul din capitolele cele mai importante pentru competitivitatea țării și implicit pentru calitatea viitoare a vieții „ a adăugat reprezentantul Daedalus Millward Brown.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.306 de respondenți din șapte țări -România, Bulgaria, Serbia, Croația, Turcia, Cehia și Slovacia. Datele au fost culese în luna august 2013, din Panelul Daedalus Online. Eșantioanele sunt reprezentative pentru populația din mediul urban, cu vârstă cuprinsă între 18 și 65 ani.