Stiri: Finante

Doar 5% dintre persoanele care cumpără bilete de avion online își fac și asigurare de călătorie

14.04.2014

Doar 5% dintre românii care cumpără bilete de avion online pentru plecări în străinătate își fac și o asigurare de călătorie, în timp ce procentul persoanelor care îşi cumpără biletul de avion offline (apelând la un agent de turism) și se decid și pentru o asigurare de călătorie este mai ridicat, de aproximativ 35%, potrivit unui analize Vola.ro.

Numărul celor care achizţionează o asigurare de călătorie, împreună cu un bilet de avion offline, este însă în creștere. Dacă în 2012 procentul mediu al celor care alegeau o astfel de asigurare era de aproximativ 16%, în 2013 a evoluat la circa 20%, iar spre sfârșitul anului 2013 și începutul lui 2014, asigurările au fost cumpărate de 35% dintre cei care au achiziționat biletul din agenție.

„În luna februarie a acestui an am atins chiar un record, rata de conversie pentru asigurările offline fiind de peste 40%”, a declarat Alina Dumitrescu, Directorul Agentiei Vola.ro.

La nivel de agenție, procentul asigurărilor vândute atât offline, cât și online, raportate la numărul total de călători, atinge aproape 15%, fiind în creștere față de anii trecuți (12% în 2013 și 10% în 2012).

„Clienții percep asigurarea ca pe un cost in plus, nu neapărat ca pe un beneficiu. Asigurarea de călătorie este un serviciu secundar și este percepută ca atare. În spațiul Schengen, de exemplu, a apărut Cardul European de Sănătate și mulți dintre clienții care refuză asigurarea propusă de noi invocă acest motiv. Ce le scapă acestora din vedere este că asigurarea de călătorie are mult mai multe beneficii, cel mai important dintre ele este că te asigură și în sistemul privat de sănătate, spre deosebire de cardul european. La acestea se adaugă, în funcție de tipul de asigurare ales, despăgubirea în caz de pierdere a bagajului, întârzierea sau pierderea conexiunii unui zbor sau chiar falimentul companiei aeriene”, a explicat Alina Dumitrescu.

Majoritatea asigurările vândute de Vola.ro (58%) sunt asigurări medicale, 34% sunt polițe medicale care asigură și bagajul și doar 8% sunt polițe de călătorie care acoperă riscul de pierdere a conexiunii si a plecării.

Prețurile asigurărilor de călătorie variază în funcție de paleta de riscuri pentru care turistul alege să se asigure, durata călătoriei și zona în care călătorește.

„Pentru pachetele turistice pe care le vindem, tocmai din dorința de a-i oferi clientului o experiență completă și lipsită de griji, am introdus în costul final al vacanței și asigurarea medicală. Astfel, orice client care cumpără prin Vola.ro o vacanță/city break are asigurat transportul cu avionul, cazarea și asigurarea medicală pe întreaga durată a călătoriei”, a declarat Ioana Bălănescu, Managerul Departamentului de Turism Vola.ro.

De exemplu, o asigurare medicală de călătorie pentru 3 zile în Europa costă 8 euro, pentru 7 zile 11 euro, iar pentru 14 zile – 17 euro.