Stiri: Social

Doar o treime dintre românii din Anglia se simt în siguranţă în această ţară

16.01.2017

Doar o treime dintre românii care trăiesc în Marea Britanie se simt în siguranţă în această ţară, arată un studiu realizat de AngliaMea.ro, site dedicat comunităţii românești din Anglia. Site-ul a formulat o serie de chestionare adresate românilor din Regat pentru a afla dacă se simt în siguranţă în UK, cum s-au adaptat la viaţa din această ţară și ce își doresc cel mai mult în noul an.

La întrebarea „Vă simţiţi în siguranţă în UK?” 57% au răspuns „Nu”, 18% au răspuns „Nu știu/Nu sunt sigur” în timp ce doar 25% au răspuns „Da”. În general, Marea Britanie este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii. Există însă zone şi chiar orașe unde rata infracţiunilor depășește cu mult media ţării. De exemplu, Glasgow și Coventry se regăsesc într-un top 10 al celor mai periculoase orașe din Europa în 2016 conform www.worldatlas.com. De asemenea, riscul de atentate teroriste este una dintre temerile multora care trăiesc în Regat, toate acestea influenţând nivelul de siguranţă perceput al ţării.

De asemenea, întrebaţi „Cum v-aţi adaptat la viaţa în UK?”, 29% dintre românii chestionaţi au răspuns „Foarte ușor, îmi place totul” în timp ce 31% au ales răspunsul „Cu unele dificultăţi, sunt aspecte care nu-mi plac dar încerc să trec peste ele”. Surprinzător, 21% au ales varianta „Mă adaptez greu la viaţa în UK”, iar 19% au răspuns „Îmi este imposibil să mă adaptez la viaţa de aici”.

Care sunt însă dificultăţile de adaptare cu care se confruntă românii din Marea Britanie? În mare parte, acestea ţin de diferenţele culturale dintre societatea românească și cea anglo-saxonă. De-a lungul timpului, românii s-au simţit mai apropiaţi cultural de ţările latine datorită rădăcinilor comune. La diferenţele culturale se mai adaugă mâncarea, limba și …vremea, acestea fiind o parte din motivele pentru care unora dintre români le vine greu să se adapteze la viaţa din Marea Britanie

La întrebarea „Ce vă doriţi cel mai mult în noul an?” 40% au răspuns că își doresc „Un nou job/ o noua carieră”, 22% au ales varianta „Să mă întorc în România”, 14% vor „Să pot rămâne în UK”. Pentru 14%, dorinţa cea mai mare ar fi „Să-mi cumpăr o locuinţă”, în timp ce 10% vor „Să-mi întemeiez o familie”.

Marea majoritate a românilor din Regat lucrează în construcţii, în agricultură sau în domeniul serviciilor. Mulţi se plâng că deși au venit aici cu studii superioare, trebuie să o ia de la zero, acestea nefiind recunoscute sau apreciate în Marea Britanie. Chiar și cei cu studii recunoscute, afirmă că trebuie să muncească mai mult decât nativii și să se auto-demonstreze constant. Piața muncii din Marea Britanie este deosebit de competitivă, dat fiind afluxul mare de imigranţi din toată lumea.

Surprinzător este faptul că aproape un sfert dintre românii chestionaţi își doresc să se întoarcă în România. În cazul celor mai mulţi, explicaţia este legată de familia și prietenii pe care i-au lăsat în ţară și la care își doresc să se întoarcă după economisirea unei anume sume de bani. Pentru alţii, este dezamăgirea vieţii în Marea Britanie după un start cu speranţe nerealiste.