Stiri: Retail

Doar un mall a fost deschis în afara Capitalei, în 2015. Stocul de retail modern: 2,04 milioane mp

26.11.2015

Stocul de centre comerciale din afara Capitalei a depășit în 2015 pragul de 2 milioane de metri pătrați, ajungând la nivelul de 2,04 milioane mp prin deschiderea proiectului Coresi din Brașov. În plus, anul viitor va depăși nivelul de 2,1 milioane mp, ca urmare a finalizării unor noi centre comerciale în Timișoara și Craiova, potrivit raportului Romania Retail Regional Cities 2015 realizat de DTZ Echinox.

Centrele comerciale reprezintă 62% din stocul total de retail modern, în timp ce parcurile de retail și galeriile comerciale reprezintă 22%, respectiv 16%. Cel mai mare procent de spații de retail modern din afara Bucureștiului – aproximativ 60% – a fost livrat între 2006 – 2008.

Singurul centru comercial modern de retail livrat, în acest an, într-un oraș regional, este Coresi Shopping City Brașov, în zona Centrală a României.

Două mall-uri, în construcţie

La ora actuală, există două centre comerciale în construcție în afara Capitalei: Shopping City Timișoara, cu o suprafață totală închiriabilă de 56.000 mp, programat pentru livrare anul viitor şi Mercur Commercial Center din Craiova, care are termen de finalizare 2016 și va dispune de 20.000 mp suprafață închiriabilă.

Chiriile headline pentru unități de 100 mp situate la parterul centrelor comerciale ajuns la 20 – 25 €/mp/lună, iar în orașele dominante, precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași sau Constanța, chiriile sunt cu 25% – 35% mai mari. Pentru orașe terțiare chiriile prime sunt între 12 – 18 €/mp/lună.

Totodată, conform studiului, zona cu cele mai multe municipii de județ fără spații de retail modern este Sudul, unde Târgoviște, Slobozia, Călărași, Giurgiu și Alexandria sunt neacoperite.

În acelaţi timp, Slatina și Târgoviște sunt orașele reședință de județ cu cea mai mare putere de cumpărare care nu sunt deservite de un centru comercial modern.

Pe segmentul unităților de tip hipermarket, grupul german Kaufland deține cea mai extinsă rețea – 94 de unități, iar pe segmentul unităților de tip DIY, Dedeman, cu 37 de unități, este cel mai mare operator.