Stiri: Finante

Dobanda de politica monetara 2022

BNR menține dobânda de politică monetară

07.11.2018

Dobânda de politică monetară BNR. Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât în ședința de marți menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5 la sută pe an. De asemenea, s-a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an.

În plus, BNR a hotărât păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Deciziile au drept scop asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu. Totodată, se are în vedere și realizarea unei creşteri economice sustenabile.

Dobânda de politică monetară BNR. Rata inflației

În raportul BNR, rata anuală a inflației IPC a coborât la 5,03 la sută în luna septembrie 2018, de la 5,06 la sută în luna august, situându-se ușor peste nivelul prognozat. Reducerea a venit ca urmare a accelerării creşterii în termeni anuali a preţurilor legumelor. În schimb, celelalte componente ale coșului de consum au consemnat încetiniri ale dinamicilor anuale.

Dobânda de politică monetară BNR. Creșterea economică

De asemenea, BNR mai precizează că noile date privind creșterea economică reconfirmă accelerarea marginală în termeni anuali a PIB-ului în trimestrul II 2018, până la 4,1 la sută, de la 4,0 la sută în trimestrul anterior.

Dobânda de politică monetară BNR. Cursul de schimb

În ceea ce privește cotațiile relevante ale pieței monetare interbancare, Banca Națională precizează că acestea şi-au mărit ușor ecartul pozitiv faţă de rata dobânzii de politică monetară pe parcursul lunii octombrie. În plus, cursul de schimb leu/euro a rămas relativ stabil.

Dobânda de politică monetară BNR. Credite

Și creditul acordat sectorului privat și-a temperat ușor creșterea anuală în luna septembrie. Procentul a fost de 6,3 la sută, față de 6,6 la sută în luna august.

Dobânda de politică monetară BNR. Inflația va continua să scadă

Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția noiembrie 2018. Noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației. Nivelul va ajunge până spre limita superioară a intervalului țintei de inflație în decembrie 2018.

Dobânda de politică monetară BNR. Incertitudini și riscuri

”Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflației au ca principale surse evoluția preţurilor combustibililor pe plan mondial, a prețurilor administrate (gaze şi energie electrică), a prețurilor produselor alimentare și a celor din tutun, precum și condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale și de venituri. Relevante sunt, de asemenea, ritmul creșterii economiei zonei euro și a celei globale în contextul tendințelor protecționiste și al incertitudinilor legate de Brexit, precum și conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune”, conform sursei citate.

Citește și ROFMEX 2018: Subiectele dezbătute în cadrul evenimentului de la Romexpo