Această tehnologie este destul de complexă și ar putea fi folosită în mult mai multe domenii, pe lângă cel bancar. Cand ne gândim la blockchain, automat ne gândim la criptomonede sau la bitcoin, însă această tehnologie este mult mai complexă şi ar putea fi folosită în mult mai multe domenii, pe lângă cel financiar sau bancar.
Primul blockchain a fost creat în urmă cu 10 ani de o persoană necunoscută în acel moment, dezvăluită ulterior sub numele său real de Satoshi Nakamoto. Blockchain-ul a fost pus în aplicare în anul 2009 în cryptomoneda bitcoin, unde este utilizat ca registru public și decentralizat pentru toate tranzacțiile. Noua invenție a tehnologiei blockchain a făcut ca bitcoin-ul să devină prima monedă digitală care să rezolve problemele dublei cheltuieli fără să necesite supraveghere din partea autoritatății centrale.
Primul blockchain a fost creat în urmă cu 10 ani de o persoană necunoscută în acel moment, dezvăluită ulterior sub numele său real de Satoshi Nakamoto, și pus în aplicare în anul 2009 în cryptomoneda bitcoin
Definind tehnologia blockchain, putem spune că aceasta reprezintă o listă de înregistrări sau date în continuă creștere, numite blocuri, care sunt legate și securizate cu ajutorul criptografiei. Fiecare dintre aceste blocuri include de obicei o legătură către un bloc anterior, un timestamp și datele tranzacției. De remarcat este faptul că atunci când spunem tranzacţie nu ne referim doar la trazacţii financiare, ci la o convenție între două sau mai multe părți, prin care se transmit anumite drepturi și se face un schimb sau un transfer în cazul unui acord.
Imposibilitatea modificării datelor
Blockchain-urile sunt astfel contruite încât să fie rezistente la modificarea datelor, adică o tranzacţie ulterioră nu va modifica datele deja existente în blockchain. Odată înregistrate, datele din orice bloc de date nu pot fi modificate retroactiv fără alterarea blocurilor care urmează, ceea ce necesită acordul majoritar al participanților din rețea.
Blockchain-ul poate fi definit drept un registru transparent și distribuit care poate înregistra transferurile de informaţie între două părți în mod eficient, verificabil și permanent
În plus, blockchain-urile sunt securizate atât prin design-ul lor, fiind un exemplu de sistem de calcul distribuit care deţine toleranță ridicată la atacuri cibernetice.
Acest lucru face ca tehnologia blockchain să fie adecvată pentru înregistrarea de evenimente, dosare medicale, precum și înregistrarea altor activități de management cum ar fi gestionarea identității, procesarea tranzacțiilor, documentarea provenienței, urmărirea traseului comercial al produselor alimentare sau sisteme de votare şi de finanţare a diverselor proiecte.
Tehnologia blockchain permite ambelor părți ale tranzacției să se conecteze direct, oferindu-şi încredere reciprocă, fără a mai exista necesitatea unui intermediar. De asemenea, lanțul de blocuri de date păstrează detaliile fiecărei tranzacții și împiedică duplicarea acestora.
Deocamdată doar o mică parte din tranzacțiile financiare se realizează cu ajutorul acestei tehnologii, însă blockchain-ul a reuşit să impresioneze atât marile corporaţii, cât şi pe micii antreprenori. Criptovalutele, precum Bitcoin, Ethereum sau Ripple, încă nu au reușit să înlocuiască metodele tradiționale de plată, dar tehnologia din spatele lor încă are potențialul de a aduce o revoluție tehnologică.
Cine poate beneficia de această tehnologie?
Devine din ce în ce mai evident faptul că sistemul bancar va fi afectat de implementarea acestei tehnologii, de folosirea acesteia putând beneficia companiile mari sau firmele mici, instituțiile de stat, guvernele şi, mai ales, oamenii.
Una din cele mai vechi demonstrații ale potențialului tehnologiei blockchain este proiectul „Proof of Existence”, lansat în 2013, un serviciu online care verifică existenţa unor informaţii pe orice calculator la o dată specifică
Prin urmare, tehnologia poate fi folosită în prevenția fraudei financiare, a fraudelor de vot, în reducerea costurilor tranzacțiilor bancare, în zona drepturilor de autor, semnături electronice, managementul documentelor, fluxuri, bilete la concerte, magazine online, contabilitatea.
Drepturile de autor şi combaterea pirateriei
Una din industriile care ar putea fi revoluționată de tehnologia blockchain este piața jocurilor, specialiștii fiind de părere că ar putea rezolva problema pirateriei digitale și problemele legate de drepturile de autor.
De exemplu, Decent, un start-up, a colaborat cu Dragonfly, o platformă de distribuție pentru jocuri, şi au lansat proiectul ALAX, un marketplace care utilizează tehnologia blockchain pentru a îmbunătăți viteza și eficiența vânzărilor de jocuri. Astfel, proiectul va oferi garanția că plățile vor ajunge direct la „creator”, întrucât toate tranzacțiile vor fi înregistrate pe blockchain, permițând retailerilor să se asigure că totul se mișcă aşa cum ar trebui, iar banii nu vor ajunge la o serie de intermediari.
De asemenea, cele două companii au în vedere problema pirateriei. În condiţiile în care toate informaţiile sunt stocate în blockchain, se creează un registru care să permită transparența completă.
Blockchain-ul şi retailul
Și compania Walmart încearcă să folosească tehnologia Blockchain, pentru a facilita livrarea, identificarea şi verificarea produselor alimentare existente pe stoc sau comercializate. Dacă Blockchain va fi testată cu succes în cadrul retailerului Walmart, aceasta ar fi cea mai mare implementare din lume a tehnologiei până la ora actuală.
Walmart este cea mai mare companie din domeniul comerțului cu amănuntul la nivel mondial și una dintre cele mai mari companii din lume, în general
Piaţa asigurărilor
O altă aplicaţie a tehnologiei BlockChain este în industria asigurărilor. Pe acest segment, tehnologia are potenţialul de aduce o creştere a eficienţei operaţionale, precum şi de a preveni fraudele sau de a îmbunătăţi calitatea şi siguranţa datelor schimbare cu terţii.
De exemplu, fraudele pot fi prevenite întrucât oricine poate verifica, de la poliţie, autorităţi sau cei implicaţi în accident, când a fost emisă o poliţă de asigurare RCA.
Fraudele pot fi prevenite întrucât oricine poate verifica, de la poliţie, autorităţi sau cei implicaţi în accident, când a fost emisă o poliţă de asigurare RCA
Un alt exemplu de aplicare a Blockchain este în cazul daunelor, acestea putând fi plătite direct, fără a fi nevoie de deschiderea unui dosar de daună sau de cercetarea şi investigarea privind emiterea asigurării.
Aplicarea în domeniul sănătăţii
În plus, blockchain -ul ar putea aduce o revoluție şi în sistemul de sănătate. Imaginaţi-vă cât de simplu ar fi ca un medic să aibă toate datele dumneavoastră privind evoluţie sănătăţii fără să fie nevoie să consulte trimiteri, reţete, rezultate de analize sau alte informaţii transmise verbal. Actul medical s-ar îmbunătăţii extrem de mult, iar riscul de malpraxis s-ar diminua.
Fiecare pacient este unic, cu o evoluție particulară a unei afecţiuni și un răspuns diferit la un tratament. Şi în acest context pare imposibilă aplicarea unei strategii terapeutice comune pentru toţi pacienţii, chiar dacă aceştia suferă de boli asemănătoare sau chiar de aceleași afecţiuni. Prin urmare, accesul la dosarele medicale complete este esențial, pentru ca întreaga lume să poată face un pas înainte către ceea ce poartă numele de medicină personalizată.
În cadrul gestionării dosarelor medicale, blockchain-ul poate fi folosit ca un registru-gigant care să permită căutarea şi identificarea tuturor informaţiilor medicale legate de pacient
Combaterea corupției şi transparenţa alocării fondurilor publice
Mai există un domeniu în care tehnologia blockchain ar putea aduce un succes de neimaginat: cheltuirea banului public. Aşadar, dacă se va dori acest lucru, tehnologia poate asigura o guvernanţă transparentă şi sfârşitul corupţiei.
Tehnologia blockchain este deja luată în calcul de către reprezentanţi ai unor guverne (SUA, Marea Britanie) pentru a combate corupţia şi rispirea banului public.
Astfel, grupul de lucru New America, cu baza în Washington, a propus folosirea aplicaţiilor bazate pe tehnologia blockchain pentru combaterea corupţiei. Propunerea a fost lanstă de Tomicah Tillemann, director al initiaţivei Bretton Woods II.
Ideea are acum o bază destul de substanţială după ce a fost lansată şi iniţiativa denumită Blockchain Trust Accelerator Initiative.
Blockchain Trust Accelerator Initiative reprezintă un efort de colaborare între New America, compania blockchain BitFury și National Democratic Institute, prin intermediul cărora entitățile partenere au în plan să încurajeze colaborarea cu guvernul, instituțiile private şi investitori pentru dezvoltarea și punerea în aplicare a tehnologiilor blockchain pentru „binele social” și o „guvernare mai eficientă şi rapidă”.
În Marea Britanie, secretarul de stat care se ocupă de domeniul digital a propus utilizarea tehnologiei blockchain pentru a urmări utilizarea ajutoarele de stat şi granturilor acordate pentru sectorul inovaţiei şi cercetării. Astfel, prin realizatea plăţilor şi înregistrarea finanţărilor acordare, precum şi a modului în care sunt aceste fonduri cheltuite, guvernul va putea să prevină corupţia, asigurându-se că bani nu sunt cheltuiţi pentru alte scopuri decât cele prevăzute iniţial.
În concluzie, putem spune că utilizarea acestei tehnologii poate aduce multe beneficii întregii societăţi, nu doar sectorului IT&C.