Finante

Echilibrul dintre viața profesională și cea personală

Domenii în care se fac angajări pe timp de criză

01.05.2020

Domenii în care se fac angajări. Milioane de angajaţi au fost concediaţi în contextul pandemiei de coronavirus. Milioane de oameni din întreaga lume și-au pierdut deja locul de muncă din cauza restricțiilor impuse de autorități ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Nu mai puțin de 60 de milioane de locuri de muncă din țările membre ale Uniunii Europene şi din Marea Britanie sunt ameninţate de pandemia de coronavirus, conform unui raport al companiei de consultanţă McKinsey. La nivelul UE, rata şomajului ar putea creşte de la aproximativ 6% la peste 11%. Rata şomajului va rămâne ridicată mulţi ani, dacă efectele COVID-19 nu vor fi combătute cât mai repede.

Printre locurile de muncă cu risc ridicat se numără cele din retail non-alimentar, horeca, construcții, turism, organizări de evenimente, cinematografie și teatru.

Aproximativ 80% dintre locurile de muncă considerate cu risc sunt deţinute de persoane care nu au studii superioare

Domenii în care se fac angajări. România: 1 milion de contracte de muncă suspendate

În România, aproximativ 1 milion de contracte de muncă au fost suspendate, angajații fiind trimiși în șomaj tehnic. Acestora li se adaugă peste 250.000 de angajați care au fost concediați.

Cei mai mulți angajați trimiși în șomaj tehnic sunt din industria prelucrătoare, comerț, repararea autovehiculelor și motocicletelor, hoteluri și restaurante.

De asemenea, în ceea ce privește angajații concediați, aceștia lucrau în principal în domenii cum ar fi comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, industria prelucrătoare și construcții.

Estimările Fondului Monetar Internațional arată că în țara noastră rata șomajului va ajunge în acest an la peste 10%. Creșterea numărului de persoane fără loc de muncă va fi devastatoare, ținând cont de faptul că la finele anului 2019 nivelul era de doar 3,9%.

Domenii în care se fac angajări

Chiar dacă rata șomajului este în creștere în această perioadă, există și companii care continuă să facă angajări. Așadar, care sunt locurile de muncă nesupuse niciunui risc în timpul pandemiei de coronavirus?

Domenii în care se fac angajări. Programare
Specialiștii în domeniul resurselor umane spun că acum dezvoltarea de aplicații este mai importantă decât ne imaginăm.
Aplicațiile au ajuns să fie mult mai des folosite, mai ales de cei care lucrează de acasă.

Avem nevoie de aplicații care să ne ajute să ne conectăm între noi, să urmărim proiectele la care lucrăm și să comunicăm mai eficient

În perioada următoare, cu siguranță, vom vedea aplicații noi și inovatoare care oferă mai multe funcții și opțiuni decât cele pe care le utilizăm în mod curent.

Domenii în care se fac angajări. Instructor online
Dacă v-ați gândit vreodată să găsiți un loc de muncă în cadrul unei companii care oferă cursuri online, acum este momentul.
Multe școli și universități s-au mutat în săli de clasă digitale. Nevoia de instructori care să predea difere cursuri online este în creștere.

Nu doar elevii și studenții au nevoie de predare online, ci aproape toate domeniile: săli de fitness, la cursuri de gătit, la cele de manichiură sau coafură și tuns

Domenii în care se fac angajări. Design grafic
Comunicarea vizuală este, de asemenea, mai importantă acum – mai ales că suntem cu toții stresați de interdicțiile impuse de autorități. Designul grafic poate reprezenta în acest moment un domeniu care ajută firmele să ajungă și să comunice mai bine cu clienții.
Un logo, un site web sau un banner bine proiectat au capacitatea de a ieși în evidență și de a scoate o firmă din anonimatul sutelor de reclame.

Designerii vor avea o ofertă ridicată de joburi deoarece comunicarea a devenit atât de importantă pentru branduri, vânzări și pentru asistența oferită clienților

Domenii în care se fac angajări. Asistență pentru clienți
Companiile creează deja echipe virtuale care lucrează de acasă, dar care pot gestiona solicitările pe care clienții le au. Interesant este că, în timp ce există provocări în ceea ce privește comunicarea și accesul la sistemele necesare pentru a realiza asistența pentru clienți, va fi nevoie și de angajați care pot oferi asistență prin email, telefon sau alte metode de comunicare.
Există deja multe probleme cu privire la modul de utilizare a produselor și serviciilor achiziționate online, iar asistența online sau prin telefon pentru clienți va fi cea care va răspunde acestor nevoi.

Vânzări online
Chiar dacă oamenii stau acasă, ei au în continuare nevoie de produse și servicii.

Domenii în care se fac angajări. Vânzările online reprezintă o categorie care continuă să crească și va fi din ce în ce mai viabilă

În plus, și după ce perioada de carantină se va încheia, acest domeniu va cunoaște o creștere remarcabilă, întrucât oamenii au ajuns să realizeze că este mai comod să cumperi online decât să mergi într-un magazin. În plus, numărul de oferte pe care le au la dispoziție este mult mai numeros.

Dacă joburile enumerate mai sus se adresează celor care vor să lucreze în continuare de acasă,  există și domenii în care este nevoie de personal la locul de muncă.

Domenii în care se fac angajări. Companii de transport

Companiile de transport și de livrări continuă să facă angajări și în această perioadă dificilă. Închiderea magazinelor non-alimentare a dus la o creștere importantă a comerțului online, iar nevoia de angajați care să livreze produse este în creștere.

Domenii în care se fac angajări. Magazine alimentare
De asemenea, magazinele alimentare au nevoie de personal. Fie că este vorba de casieri, de angajați care se ocupă de manipularea produselor sau de persoane care așează marfa pe raft, multe supermarketuri continuă să facă angajări în această perioadă.

La aceste oferte se adaugă și cele din sectorul restaurantelor care realizează livrări de mâncare la domiciliu.

Domenii în care se fac angajări. Sănătate
Și domeniul sănătății se numără printre cele care fac angajări în această perioadă.

Potrivit LinkedIn, creșterea ofertelor de locuri de muncă pentru profesioniștii din domeniul sănătății este, însă, relaționată de rata de creștere a pacienților care se confruntă cu probleme medicale ce au legătură cu pandemia de coronavirus

Domenii în care se fac angajări. Agricultură
Agricultura este un alt sector economic în care se fac angajări, fiind în special căutați muncitori necalificați. Recent, Ministrul Muncii a lansat o platformă care centralizează ofertele de muncă venite din străinătate în domeniul agriculturii.

Așadar, din punct de vedere economic există soluții pentru cei care şi-au pierdut locul de muncă în această perioadă dificilă.

Totuși, trebuie să știți că dacă sunteți în căutarea unui job în această perioadă, un lucru este cert: nu va fi ușor să găsiți un job și, chiar dacă ați găsit, procesul de recrutare va fi mult mai intens, întrucât concurența este în creștere, iar companiile vor căuta să angajeze cei mai buni candidați.