Slide

Stiri: Finante

Domeniul fiscalităţii în România, dezbătut la Tax & Finance Forum

18.11.2014

Cea mai avantajoasă sursă de finanț̦are a investiț̦iilor strategice este ajutorul de stat, aceasta este una dintre concluziile celei de-a doua ediție a Tax & Finance Forum, organizată de BusinessMark, pe 13 și 14 noiembrie 2014

Evenimentul s-a axat pe analiza şi dezbaterea fiscalității din ţara noastră şi a reunit reprezentanţi ai celor mai mari companii de consultanță și experți financiari, factori de decizie din departamentele financiar-contabile ale celor mai importante companii prezente pe piața românească.

În prima zi a au avut loc două sesiuni de discuții, unde s-au dezbătut subiecte legate de impactul fiscalității asupra mediului de afaceri, optimizarea procesului de rambursare a taxelor și impozitelor, legea holdingurilor, aspecte privind legislația europeană, modificări, armonizarea legislației românești, TVA, impozitul pe profit/venit, contribuții sociale etc.

Printre cei care au dezbătut aceste subiecte se numără Raluca Popa, Senior Manager, Impozite directe, PwC Romania, Teodora Alecu, Ph. D., Director Tax, Transfer Pricing Services, KPMG Romania, Manuela Furdui, Managing Partner, FINEXPERT și Luisiana Dobrinescu, Partener, Dobrinescu Dobrev SCA.

Directiva privind situațiile financiare anuale

„Ca tendințe la nivelul UE, ne așteptăm ca Parlamentul European să modifice Directiva privind situațiile financiare anuale introducând noi cerințe de raportare. Din partea Comisiei Europene, să investigheze acordurile unor grupuri de societăți cu autoritățile fiscale și la consolidarea profiturilor și pierderilor pe teritoriul Uniunii Europene”, a declarat Raluca Popa, Senior Manager, Impozite directe, PwC Romania.

Teodora Alecu, Ph. D., Director Tax, Transfer Pricing Services, KPMG Romania, a dat exemplu unui studiu, realizat de filiala companiei din Statele Unite, care a relevant schimbarea percepției asupra subiectului fiscalitate la numai trei luni distanță.

”Colegii din SUA au făcut un studiu, în primăvara anului 2014, despre gradul de conștientizare cu privire la importanța și potențialul impact al dezbaterii privind moralitatea fiscală. Astfel, 48% dintre respondenți au declarat că sunt implicați în discuții active, 24% au declarat că sunt conștienți dar nu sunt îngrijorați sau implicați în discuții, iar 28% au declarat că nu sunt conștienți. Compania a reluat același studiu trei luni mai târziu pe același etalon. În vară, respondenții au declarat că în proporție de 64% sunt implicați, 18% că sunt conștienți dar nu îngrijorați sau implicați în discuții și numai 18% că nu sunt conștienți”, a declarat Teodora Alecu.

De asemenea, Manuela Furdui, Managing Partner, FINEXPERT, a vorbit despre oportunitatea pe care ajutoarele de stat o reprezintă pentru companii, precizând că este cea mai avantajoasă sursă de finanț̦are a investiț̦iilor strategice în momentul

„Stimulent oferit de statul român sub forma rambursării a până la 50% din cheltuielile efectuate în cadrul unui proiect de investiții. Ajutorul de stat acordat poate ajunge până la valoarea de 37,5 milioane euro”, a precizat Manuela Furdui.

Controalele DGAF

În cadrul evenimentului, Luisiana Dobrinescu, Partener, Dobrinescu Dobrev SCA, a atras atenția asupra aspectelor de luat în calcul atunci când companiile se confruntă cu controale ale Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

”Fiind vorba despre controale inopinate, Direcția Generală Antifraudă nu va transmite avize de inspecții și nici nu va comunica obiectivele controlului sau perioada controlată. La orice operaţiune de control, inspectorii antifraudă sunt obligaţi să prezinte legitimaţia de control, insigna şi ordinul de serviciu (permanent, pentru controalele curente şi tematic, pentru controalele tematice) și să se înregistreze în Registrul unic de control”. A explicat Luisiana Dobrinescu.

În cadrul celei de-a doua sesiuni au luat cuvântul Gabriel Sincu, Executive Director, Tax Advisory Services, EY România, Adrian Luca, Partener, Transfer Pricing Services, Alexandra Smedoiu, Senior Manager, Consultanță Fiscală, PwC Romania și Mihai Petre, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte România.

Detașarea salariaților

Gabriel Sincu a discutat despre felul în care funcționează detașarea în cazul salariaților străini detașați în România, dar și în cazul salariaților români detașați în străinătate.

”În cazul mobilității forței de muncă, sunt de avut în vedere: structura contractuală, obligații administrative, obligații fiscale, aspecte privind dubla impozitare, transferul de costuri între entități”, a afirmat Gabriel Sincu.

În acelaşi timp, Adrian Luca, Partener, Transfer Pricing Services, ministrul de Finanțe a anunțat că Autoritățile Fiscale Române sunt instruite de specialiștii HM&Revenue Customs (Autoritățile Fiscale din Marea Britanie), adăugând că firmele trebuie să ia măsurile necesare pentru a avea protecție fiscală și o reputație impecabilă.

”Astfel autoritățile vor analiza cu grijă tot ce li se pare că intră în categoria “profit shifting”, cum ar fi: servicii prestate de părți afiliate (mai ales acordarea de împrumuturi), lipsa de consecvență privind rezultatele, tranzacțiile neobișnuite cu părțile afiliate etc.”, a declarat Adrian Luca.

Trei posibilități de a nu plăti TVA la import

Potrivit lui Mihai Petre, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte România, la ora actuală în România există trei posibilități de a nu plăti TVA la import

„Ţara noatră merită luată în calcul ca “poartă de intrare în UE”. Dacă nu se atinge pragul de 100 milioane de RON certificarea ca și AEO este imediat următoarea. Codul Vamal Unional pariază totul pe AEO. Autorizarea ca și AEO durează între 6 – 12 luni în funcție de gradul de complexitate și disponibilitatea autorităților vamale”, a afirmat Mihai Petre, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte România.

A doua zi a evenimentului Tax & Finance Forum a fost organizată sub forma a patru seminarii. Aceste sesiuni au urmărit să ofere răspunsuri la unele dintre cele mai importante aspecte fiscale, şi au fost organizate de reprezentanți ai celor mai mari companii de consultanță.

Printre subiectele abordate se numără inspecția fiscală, litigiile fiscale, planificarea prețurilor de transfer, mobilitatea angajaților – implicații fiscale și aspecte practice privind rambursările de TVA.