Domeniul IT românesc, un aport important la PIB

25.08.2015

Industria tehnologică din România, cu preponderență domeniul IT, reprezintă un sector din ce în ce mai profitabil pentru economia autohtonă. Doar pentru trimestrul întâi al anului curent domeniul IT din România a contribuit cu 7% la formarea produsului intern brut, transmit reprezentanții EY prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform datelor oferite de compania EY în anul 2014 pentru primul sector domeniul IT a contribuit cu 5,9 procente la formarea Profitului Intern Brut general. În comparație cu trimestrul unu al anului 2015 această industrie a generat 21 de procente, comerțul cu 17,5 la sută, sectorul public cu 11,1% iar imobiliarele au contribuit cu 10,5 la sută. Referitor la domeniul creșterii economice din trimestrul unu al anului 2015, dintr-un total de 4,3 la sută doar 0,8 la sută a fost constituit de contribuția domeniului IT.

Cifrele făcute publice de către EY pot expune o realitate destul de palpabilă pentru România, în ceea ce privește sectorul economic. Tinerii ingineri din IT-ul autohton sunt recunoscuți la nivel mondial ca ”angajați model” iar nivelul lor de pregătire uimește angajatorii externi de cele mai multe ori.  Astfel, o revigorare fiscală și procedurală cu privire la felul în care companiile IT din România sunt taxe în momentul de față ar putea aduce un suflu nou de investiții în acest domeniu. Evident că, investițiile se pot traduce în expansiune economică pentru orice companie autohtonă. Mai mult de atât, prin stabilizarea și tratarea cu interes a domeniului IT din partea autorităților ar putea atrage și mai multe investiții externe.

Specialiștii EY concluzionează că deși acest domeniu beneficiază oarecum de un regim favorabil privind taxele și impozitele, IT-ul abia începe să își facă loc în rândul sectoarelor economice puternice din România.

EY consideră că domeniul IT din România se mișcă foarte bine în contextul economic actual. Investițiile din acest sector pot reprezenta unul dintre secretele unui boom economic pentru țara noastră.

 

 

Citiți și despre: