Stiri: Economie

DefCamp 2023

Domeniul IT&C a avut şi în februarie cele mai mari salarii din România

07.04.2016

Salariul mediu net a ajuns, în februarie, la 1.950 de lei, în creștere cu 7 lei (+0,4%) față de luna precedentă, cele mai mari venituri fiind în activitățile de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, conform Institutului Național de Statistică.

La nivelul câștigului salarial brut, în februarie, acesta s-a situat la 2.693 de lei, în creștere cu 0,2% față de luna anterioară, cele mai mari niveluri ale câștigurilor fiind înregistrate în activități din sectorul economic.

În ceea ce priveşte salariul mediu nominal net, valorile cele mai mari s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), respectiv 5.148 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.154 lei).

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,7%, iar indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 115,8%.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 10,7% în depozitare și activități auxiliare pentru transport; între 4,5% și 6,5% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, colectarea și epurarea apelor uzate; între 2,5% și 4,0% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), extracția cărbunelui superior și inferior, alte activități extractive, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, tranzacții imobiliare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

În sectorul bugetar s-au consemnat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în sănătate și asistență socială (-0,7%), respectiv învățământ (-0,2%). Totodată, în administrația publică, câștigul salarial mediu net a avut aceeași valoare ca și în luna precedentă.