Slide

Stiri: Economie

Donald Trump, ales preşedintele Statelor Unite. Cum au reacţionat pieţele?

09.11.2016

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, a precizat, referitor la rezultatele alegerilor din SUA, că pieţele financiare internaţionale au reacţionat impulsiv la anunţul privind victoria lui Donald Trump, însă într-un scenariu similar celui care a urmat Brexit-ului, se estimează ca această reacţie să se manifeste pe termen scurt, iar pieţele de acţiuni să-şi revină ulterior.

„Un exemplu al faptului că vorbim despre o reacţie de moment a investitorilor este evoluţia indicelui Dow Jones Industrial Average, care, după o scădere cu 800 de puncte, a recuperat jumătate din pierdere”, a spus acesta.

În schimb, există şanse ca dolarul american să se deprecieze în continuare faţă de euro, o presiune suplimentară fiind generată de probabilitatea ca Federal Reserve, Banca Centrală a SUA, să nu majoreze dobânda de referinţă în şedinţa din luna decembrie a anului curent.

Ovidiu Dumitrescu a mai spus că piaţa românească a reflectat la rândul său aversiunea la risc a investorilor la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cu o scădere de 2% a indicelui BET, care a fost însă parţial recuperată până la jumătatea zilei.

„Randamentul titlurilor de stat în lei a crescut până la un maxim de 3,23% pe an pentru scadenţă pe 10 ani, în condiţiile în care acestea sunt considerate active riscante de către investitorii străini. Totuşi, este posibil că piaţa titlurilor de stat să-şi revină pe termen scurt, dacă investitorii încurajaţi de prudenţa Federal Reserve vor decide să-şi asume din nou riscuri. Leul este de aşteptat să rămână în intervalul de variaţie obişnuit faţă de euro şi să se aprecieze în raport cu dolarul american”, a mai spus director general adjunct Tradeville.

Conform acestuia, la nivelul pieţelor internaţionale, o excepţie notabilă putea fi aurul, care ar trebui să evolueze pozitiv într-un nou context, care ar putea fi marcat de protecţionism economic şi politici anti-imigraţie, care ar afecta negativ creşterea economică globală, schimburile economice, investiţiile şi pieţele financiare.