Agricultura

Doripesco mizează pe extinderea domeniilor de activitate

01.04.2021

Compania și-a continuat strategia de dezvoltare în domeniul turismului, prin modernizarea restaurantului Casa Păstrăvarului și construirea unui nou concept de restaurant-magazin, Delicii Rapide – La doi pași. Din anul 2018 și până în prezent, Doripesco s-a aflat pe un trend ascendent, evoluție confirmată și de premiile obținute în cadrul Galei Topul Național al Firmelor, eveniment organizat de către Camera de Comerț și Industrie a României, compania brașoveană fiind premiată cu locul I pentru trei ani consecutivi la categoria Agricultură, Silvicultură și Pescuit.

Rețeaua Doripesco, în acest moment, este extinsă pe mai multe domenii de activitate: piscicultură și acvacultură, industria alimentară (secția de procesare pește), HoReCa, activități de recreere (pescuit sportiv, birdwatching, vânătoare, photo hunting), construcții, dar și două ferme – o fermă de suine și o fermă de vaci de carne rasa Angus. Astfel, pe termen mediu și lung, compania brașoveană își va continua expansiunea pe aceste domenii de activitate, din dorința de consolidare a poziției pe piață, dar și a creșterii cotei de piață.

Pe termen mediu și lung, compania brașoveană își va continua expansiunea din dorința de consolidare a poziției pe piață, dar și creșterii cotei de piață

„Extinderea activității grupului Doripesco, care s-a realizat pe parcursul ultimilor ani și pe mai multe domenii de activitate – piscicultură și acvacultură, industria alimentară, secția de procesare pește, HoReCa și activități de recreere – ne-a demonstrat în 2020 că a fost o decizie de management optimă și totodată salvatoare, având în vedere contextul pandemic și prăbușirea industriei HoReCa de la nivel național”, ne-a declarat Dl. Dorin Crizbășan, Director General Doripesco.

Proiectul de listare Doripesco la bursa românească

Un proiect important urmărit de managementul Doripesco este listarea companiei la bursă, însă trebuie menționat faptul că listarea la bursa românească presupune parcurgerea mai multor etape, proceduri legale și regulamentare, fiind un proces amplu ce se întinde pe parcursul mai multor ani. Cu toate acestea, listarea rămâne în continuare una dintre direcțiile de dezvoltare ale companiei.

Un alt proiect avut în vedere în viitorul apropiat se referă la extinderea restaurantelor și pescărillor Doripesco, sub formă de franciză. Beneficiind de un istoric semnificativ în domeniul turismului, cu trei locații de succes în județul Brașov, Doripesco își dorește să poată oferi clienților posibilitatea de a se bucura de preparatele Doripesco oriunde în țară.

Doripesco și-a continuat strategia de dezvoltare în domeniul turismului, prin modernizarea restaurantului Casa Păstrăvarului și construirea unui nou concept de restaurant-magazin, Delicii Rapide – La doi pași

În perioada stării de urgență, Doripesco s-a adaptat noilor provocări, printr-un proces continuu de reinventare, oferind clienților variante pentru a avea acces în continuare la preparatele sănătoase cu care se obișnuiseră. Totodată, Doripesco a vizat o creștere a productivității, inclusiv prin investiții, astfel încât să rămână în continuare competitivi.

Pentru Grupul Doripesco, atragerea de fonduri europene rămâne o variantă importantă în procesul de dezvoltare, compania aflându-se în stadiul de implementare a mai multor proiecte cu finanțare europeană, pe diverse ramuri ale activității grupului.

Gama de sortimente oferită în prezent

Produsele Doripesco sunt realizate după rețete tradiționale și din materie primă provenită chiar din mediul natural. Peștele pescuit se transportă viu în hidrobioane, de la ferme către secția de procesare, ajungând în maximum 3 ore. În plus, de la recepţie şi până la obţinerea produsului finit se urmăreşte să nu se depăşească timpul de 72 ore, asigurându-se prospeţimea produsului, continuitatea şi uniformitatea calităţii, precum şi siguranţa alimentară. Astfel, având la bază conceptul de piscicultură multifuncţională (un sistem integrat: producție – procesare – comercializare), Doripesco reuşeşte să controleze complet trasabilitatea produsului din fermă şi până la obținerea produsului finit.

Doripesco este prima companie producătoare de pește și produse procesate din pește care a obținut atestat de produse tradiționale și prima certificare IGP (pentru produsul Novac Afumat din Țara Bârsei)

La capitolul produse includem și brandul de apă Armonia, pentru care a fost obținut în anul 2020 certificatul de APĂ MINERALĂ PLATĂ. Zona de provenienţă a apei minerale plate Armonia este reprezentată de izvorul Valea Bogăţii, aflat în zona Pădurea Bogăţii, judeţul Braşov.

Standardele de calitate, o prioritate pentru Doripesco

Pentru compania Doripesco, standardele de calitate reprezintă o prioritate, motiv pentru care în anul 2019 a fost obținut IFS pentru secția de procesare pește.

Salata Tradiţională cu Icre de Crap beneficiază de certificarea Protecție Națională și este în curs de obținere a certificării STG Protejată Naţional (Specialitate Tradiţională Garantată Protejată Naţional).

La nivel de certificări, Grupul deține certificările HACCP, ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, FSSC 22000:2011, Certificat de comerț intracomunitar, Atestat de produs tradițional pentru 6 produse, certificarea IGP (Indicație Geografică Protejată) pentru produsul Novac Afumat din Țara Bârsei, cel mai înalt standard de calitate europeană, și certificarea Protecție Națională pentru produsul Salata Tradiţională cu Icre de Crap.

Calitatea incontestabilă a materiei prime și gustul desăvârșit au fost recunoscute de clienții companiei, cele mai vândute produse în anul 2020 fiind Salatele din icre de crap și Crema de păstrăv cu unt din categoria tartinabilelor. La categoria produse afumate, primele locuri au fost ocupate de Bagheta pescărească, Novacul Afumat din Țara Bârsei și Păstrăvul afumat, iar la categoria specialități pescărești, cele mai mari vânzări s-au realizat pe produsele Zacuscă din pește cu ciuperci și Ostropel din păstrăv.

„Un aspect important care contribuie la succesul produselor Doripesco este reprezentat de echipa din spatele acestei mărci. În prezent, numărul de angajați ai companiei Doripesco este de aproximativ 130, iar oportunități de angajare există în permanență și în diferite ramuri ale activității. Ne bucură stabilitatea pe care o oferim echipei, fapt confirmat și de rata mică de migrare a personalului”, afirmă Dna. Ruxandra Coc, Director Executiv Doripesco.

Cele mai importante investiții ale grupului

În anul 2020, compania Doripesco și-a continuat strategia de dezvoltare în domeniul turismului prin modernizarea restaurantului Casa Păstrăvarului și construirea unui nou concept de restaurant-magazin, Delicii Rapide – La doi pași.

Delicii Rapide – La Doi Pași este situat lângă Corabia Doripesco și reprezintă un magazin-restaurant, ce îmbină avantajele servirii rapide dintr-un magazin și plăcerea de a mânca un preparat cald, din ingrediente naturale și sănătoase, chiar și atunci când clienții nu au timp să aștepte după o comandă la restaurant.

Delicii Rapide – La Doi Pași îmbină avantajele servirii rapide dintr-un magazin și plăcerea de a mânca un preparat cald, din ingrediente naturale și sănătoase

Pe lângă investițiile menționate, Doripesco se află în curs de implementare a unor proiecte de modernizare a fermelor piscicole, proiect ce se realizează prin programe de finanțare europeană în valoare de peste 58 de milioane de lei.

Un alt proiect este proiectul intitulat „Produs în Delta din Carpați”, finanțat prin PNDR, care are ca scop promovarea produselor locale, compania aflându-se în faza de implementare, de informare și educare a consumatorilor.

Tot la capitolul investiții, putem aminti și de extinderea fermei de suine (în prezent aceasta având o capacitate de 7.000 de capete), căreia compania brașoveană intenționează să îi anexeze și un abator de sacrificare.

Întrucât anul 2020 a demonstrat faptul că diversificarea activității poate să fie salvatoare în unele contexte socio-economice, compania și-a dezvoltat și propria fermă de vaci de carne rasa Angus, ce numără aproximativ 200 de bucăți.

Proiectul de extindere al portofoliului de parteneri locali

În prezent, Doripesco este furnizor național în cele peste 120 de magazine Kaufland, însă produsele Doripesco se pot găsi și în Carrefour, Metro, Selgros, Mega Image Brașov și în magazinele Sergiana, Darina, Băcănii de Renume. Sub private label, produsele Doripesco sunt comercializate și în lanțurile Mega Image (Gusturi Românești), Cora (Tradiția Gustului), Penny (Hanul Boieresc), Auchan (marcă proprie Auchan), Carrefour (Drag de România).

În plus, începând cu anul 2021, Doripesco a demarat un parteneriat și cu una dintre cele mai mari platforme de comenzi online din România, Foodpanda, pe partea de livrare a produselor și specialităților pescărești, pe plan local, în Brașov. Raportându-se și la piețele externe, produsele Doripesco sunt exportate în Franța, Polonia, Germania și Italia, compania având ca obiectiv și penetrarea piețelor din SUA, China și Emiratele Arabe.

Principala tendință observată la nivelul pieței de profil

Anul 2020 a adus schimbări majore în societate și în tendințele de consum ale clienților, provocând compania brașoveană la adaptare și identificare de noi soluții. Ca formă de adaptare la situația economică vulnerabilizată de pandemie, tot mai mulți consumatori s-au orientat către produsele de origine românească, dar și spre comerțul electronic, inclusiv pentru partea de food.

„Înainte de confruntarea cu această pandemie, activitatea business-ului Doripesco se desfășura cu precădere în offline, concentrându-ne pe distribuția prin intermediul hipermarket-urilor și având o prezență mai mare în magazinele fizice. Din cauza situației impuse de contextul actual, dar și pentru că mereu ne-a plăcut să dăm dovadă de flexibilitate și adaptare, activitatea Doripesco a început să migreze spre mediul online. În județul Brașov am implementat rapid sistemul de comenzi online și home delivery, pentru a veni în sprijinul clienților”, explică Dl. Dorin Crizbășan.

Treptat, pentru a-și extinde activitatea în mediul online, dar și pentru creșterea vizibilității, Doripesco a început să utilizeze platformele de comerț online dedicate producătorilor locali.

„Anul 2020 a fost unul complet diferit și care ne-a supus la numeroase provocări. Cu toate acestea, avântul din primele luni ale acestui an ne dă speranța că până la finalul lui 2021 vom păstra trendul ascendent din ultimii ani, cu atât mai mult cu cât mizăm pe o creștere a afacerilor și a investițiilor”, a declarat, în încheiere, Dna. Ruxandra Coc, Director Executiv Doripesco.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/doripesco-a-obtinut-igp-pentru-novacul-afumat-din-tara-barsei/