Stiri: Sanatate

Dotarea cabinetelor medicilor de familie.

Guvernul vrea să îmbunătățească accesul populației la asistență medicală. Ce OUG a fost aprobată?

31.07.2023

Dotarea cabinetelor medicilor de familie. Executivul a aprobat Hotărârea pentru aprobarea Programului naţional de dotare cu echipamente a cabinetelor medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară, a Programului naţional de dotare cu echipamente a cabinetelor de planificare familială, a Programului naţional de dotare cu echipamente a centrelor comunitare integrate, a Programului naţional de dotare cu unități mobile de terapie intensivă neonatală şi a Programului naţional de dotare cu unități mobile de screening pentru cancer, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

O decizie importantă

O decizie importantă pentru îmbunătățirea accesului populației la asistență medicală primară a fost luată în ședința de guvern de astăzi, pentru dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, în cadrul țintelor asumate în acest sens și prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Astfel, au fost aprobate, prin Hotărâre de Guvern, programele naționale de dotare cu ambulanțe de terapie intensivă pentru nou-născuți și cu unități mobile de screening pentru cancer, precum și programele naționale pentru dotarea cu echipamente a cabinetelor medicilor de familie, a cabinetelor de planificare familială și a centrelor comunitare integrate – măsuri care vor putea fi implementate imediat după publicarea Hotărârii de Guvern.
Bugetul acestor programe este de aproximativ 160 de milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Dotarea a 3.000 de cabinete

Prin implementarea acestor programe, se asigură reabilitarea, modernizarea și dotarea a 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete ale medicilor de familie, cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici.

Dotarea cabinetelor medicilor de familie. Starea de sănătate a populației

Distribuția acestor investiții la nivel teritorial a fost astfel gândită încât să răspundă profilului stării de sănătate a populației, prioritizând cabinetele din mediul rural și din urbanul mic, inclusiv zonele defavorizate, pentru a îmbunătăți gradul de acoperire a serviciilor de asistență medicală primară inclusiv în comunitățile unde aceste servicii sunt deficitare la ora actuală.

Cabinete de planificare familială

De asemenea, pot fi achiziționate echipamente și/sau dotări necesare pentru 119 cabinete de planificare familială, echipamente și/sau dotări necesare pentru 200 centre comunitare integrate, precum și 12 unități mobile de terapie intensivă neonatală pentru asigurarea transportului medicalizat de înaltă calitate pentru pacienții nou-născuți aflați în stare critică. Acestea vor fi repartizate pe regiuni către unităţi sanitare spitaliceşti nivel 3, spitale de pediatrie, spitale aflate în subordinea Academiei Române ce au în componență clinici universitare coordonatoare de rezidențiat neonatologie sau secții de neonatologie cu personal medical ce deține experiență în transportul pacientului critic neonatal.

10 unități mobile de screening pentru cancer

Hotărârea de Guvern mai prevede achiziționarea a 10 unități mobile de screening pentru cancer, care vor fi repartizate centrelor regionale care derulează în acest moment activități de screening cervical și care au deja expertiză în astfel de activități, în vederea diagnosticării precoce a cancerului cervical și mamar.

Citește și Noi programe de sănătate, aprobate prin Hotărâre de Guvern