Dotarea maternităților 2020. Secțiile de terapie intensivă neonatală, unde sunt tratați nou-născuții prematur și cei cu patologii severe sunt subdimensionate. Dintre cele 600 de locuri necesare în terapia intensivă neonatală, sunt asigurate numai aproximativ 300 de locuri. Acest lucru înseamnă că 50% dintre copiii care au nevoie de asistență medicală specializată nu au acces la aceasta.
Dotarea maternităților 2020. Un proiect amplu anunțat de Salvați Copiii
Organizația Salvați Copiii România anunță demararea unui amplu proiect de dotare a secțiilor pentru nou-născuți. Este vorba de o investiție totală de aproximativ un milion de euro, în 2020.
Astfel, parte a programului de combatere a mortalității infantile, Salvați Copiii România va cumpăra, pe parcursul anului 2020, aparatură medicală de ultimă generație pentru 45 de maternități și secții de terapie intensivă neonatală.
Dotarea maternităților 2020. 630 de echipamente medicale
În perioada 2012-2019, organizația a reușit să doteze 96 de maternități din toate județele țării. Acestea au primit 630 de echipamente medicale. Valoarea totală a fost de cinci milioane de euro.
Dotarea maternităților 2020. Redirecționarea impozitului pe venit
Una dintre sursele esențiale de finanțare a efortului pentru salvarea vieților nou-născuților prematuri a fost mecanismul de redirecționare a unei cote din impozitul pe venit, bani care, neutilizați în scop social, rămân statului.
Așadar, toți cei care vor să contribuie la construirea unui sistem medical pregătit să salveze viețile copiilor născuți înainte de termen pot alege să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit către Salvați Copiii România. Începând din acest an, persoanele fizice care aleg să completeze formularul 230 pot opta pentru redirecționarea pe o perioadă de doi ani consecutivi către programul de dotare a maternităților.
Maternitățile din România
În total, în România sunt 204 unități spitalicești, secții și compartimente de obstetrică ginecologie și neonatologie (Ordinul nr. 2191/2007 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1.881/2006 privind ierarhizarea unităților spitalicești, a secțiilor și compartimentelor de obstetrică-ginecologie și neonatologie), dintre care 20 sunt unități medicale de nivel III, care tratează cazurile cu patologii complexe și care deservesc arii geografice întinse.
Dotarea maternităților 2020. Ce spun reprezentanții Salvați Copiii?
„Acum opt ani, când am demarat programul de reducere a mortalității infantile, prioritatea de bază a fost intervenția urgentă, acolo unde situația era cea mai critică și medicii nu aveau la îndemână aparatură medicală esențială pentru a putea salva viața unui prematur.
Treptat, am început să construim un sistem medical pregătit să intervină și să îngrijească un prematur sau un nou-născut cu patologii grave, astfel încât minutele care fac diferența între viață și moarte să nu fie pierdute pe drum. E un proiect complex, pentru reușita căruia redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit este, la propriu, o sursă de viață.”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Citește și Grupul Floria lansează InstaFlori.ro