Logistica

Dumagas Transport S.A., succesul dovedit al reorganizării

01.12.2016

Anul 2016 aduce cele mai bune rezultate financiare din istoria companiei. Debutând ca o afacere de familie, în urmă cu 20 de ani, Dumagas Transport a fost înființată de familia Dugăeșescu în anul 1996, având ca domeniu de activitate distribuția de butelii cu gaz. Afacerea a evoluat considerabil până în anul 2010, când s-a decis vânzarea a 50% + 1 fondului de investiții Bancroft.

Criza economică, însă, a afectat profund compania, rezultatele fiind îmbunătățite abia la finalul lui 2015, când Dumagas Transport a vândut două linii de business: transportul cu cisterne alimentare, către Klacska Romania – parte a grupului E-b-trans din Belgia și Klacska din Austria – și serviciile de depozitare și distribuție ambientală din parcul logistic CTP (fost Mercury) din Bolintin Deal, jud Ilfov. Grație acestor tranzacții, compania a reușit să treacă peste o perioadă dificilă din punct de vedere financiar.

„La finalul lunii iunie 2016, am încheiat cu succes restructurarea și reorganizarea companiei începută în martie 2014, atunci când am preluat conducerea împreună cu colegul meu Istvan Farkas – acum membru al consiliului de administrație al firmei”, declară Mircea Vlah, CEO Dumagas Transport.

Liniile de activitate ale companiei

Portofoliul de servicii al societății este unul foarte complex, compania fiind organizată pe mai multe linii de activitate. Astfel, divizia de transport de mașini se ocupă de transportul internațional cu echipamente specializate al autoturismelor și microbuzelor, iar divizia de transport internațional la prelată se ocupă de transportul complet sau parțial de mărfuri generale, pe întreg teritoriul Europei și în Turcia.

De asemenea, divizia de transport domestic de mărfuri alimentare la temperatură controlată deservește cei mai mari retaileri din țară, pentru distribuția produselor din platformele de logistică spre magazinele din țară, precum și întreaga logistică de retur cu alți clienți din industrie.

Serviciile de depozitare și distribuție de mărfuri alimentare la temperatură controlată sunt oferite către companii multinaționale care au nevoie de acoperirea întregului lanț logistic, de la furnizor până la clientul final, pentru produsele alimentare congelate, refrigerate sau care necesită control al temperaturii ambientale, pe intervale situate între 5 și 25 de grade Celsius.

În plus, Dumagas Transport oferă și transport specializat de gaze industriale – azot, oxigen lichid, butan/propan – deținând totodată și un service specializat în Craiova, pentru camioane și semiremorci, cu dotări și sisteme de diagnoză moderne.

Cum serviciile de transport sunt cele care predomină, compania are în proprietate o flotă auto diversificată și numeroasă, formată din 220 de camioane, flotă ce, în urma reorganizării, a fost simțitor redusă.

Flota auto a Dumagas Transport a scăzut de la 600 de camioane în 2012, la 220 în 2016, ca urmare a reorganizării prin care a trecut compania

În compensare, Dumagas Transport colaborează cu subcontractori care pot asigura fie capul tractor sau ansamblul complet.

„Flota proprie Dumagas este în scădere și asta se datorează noului plan de reorganizare și orientare strategică a companiei. În acest moment mizăm pe asigurarea capacității de transport pentru clienții noștri prin oferirea unui mix de flotă proprie, flotă subcontractori cu cap tractor sau ansamblu complet și flota on-spot”, susține Mircea Vlah.

Astfel, flota auto a companiei este formată din transportoare auto Eurolohr, pentru transportul de autoturisme și microbuze, cisterne specializate pentru transport de gaz industrial, capete și semiremorci normale și mega pentru transport internațional la prelată, semiremorci cu temperatură controlată, cu una sau două temperaturi, pentru a putea asigura transportul combinat de mărfuri alimentare și mașini mici de distribuție, la temperatură controlată (între 3,5 t și 7,5 t).

În ceea ce privește serviciile de depozitare, Dumagas Transport deține mai multe centre de „cross-docking” cu temperatură controlată, în orașele București, Brașov, Cluj, Timișoara și Bacău, având astfel acoperire în toată țara pentru transferul mărfurilor alimentare.

De asemenea, compania deține și un depozit frigorific propriu de clasa A în localitatea Braniște (Podari), județul Dolj. Acesta are o suprafață de 5.000 de metri pătrați, fiind compartimentat în trei camere, pentru depozitarea mărfurilor alimentare la temperaturi de congelare sau refrigerare.

Angajați instruiți, servicii de calitate

Pentru asigurarea acestor servicii, compania mizează pe o echipă de aproximativ 400 de angajați, majoritatea fiind șoferi profesioniști cu atestat. Aceștia beneficiază lunar de cursuri de instruire și pregătire profesională prin intermediul școlii PROFINSTRUCT, din cadrul companiei.

Dumagas Transport oferă, cu regularitate, instruire și pregătire profesională angajaților, șoferii fiind instruiți lunar prin intermediul școlii Profinstruct, iar personalul TESA beneficiind de training-uri de specializare.

„Pentru angajații TESA oferim cu regularitate sesiuni de instruire la locul de muncă sau în afară, cu traineri interni sau externi. Colaborăm cu firme specializate de training sau consultanță în acest domeniu, locale sau multinaționale”, adaugă CEO-ul Dumagas Transport.

Avantaje competitive

Preocupându-se de calitatea serviciilor și de protejarea mediului, Dumagas Transport a implementat toate standardele ISO necesare: ISO 9001 pentru managementul calității, ISO 14001 pentru managementul mediului, ISO 18001 pentru managementul sănătății și securității ocupaționale, ISO 22001 pentru implementarea sistemului de management al siguranței alimentelor (HACCP).

„În 2016, am auditat întreaga flotă și am investit într-un nou program de mediu la nivel internațional prin intermediul Expert CO2 din România – practic am neutralizat amprenta de carbon a firmei și a flotei Dumagas Transport și am devenit CO2 Neutral Company”, menționează directorul general al companiei.

Dumagas Transport este una dintre puținele companii CO2 Neutral Company din România

Dumagas Transport este un jucător de top atât în țară, cât și în regiunea Europei de Est, iar acest lucru se datorează, în primul rând, expertizei și experienței celor 20 de ani de activitate.

Alte atuuri care au determinat poziționarea companiei pe piață sunt reprezentate de colectivul de profesioniști și „oameni frumoși”, sisteme informatice moderne de operare, control și raportare a activității, disciplina și rigurozitatea în îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Revenire economică

Principalele investiții efectuate de Dumagas Transport au vizat, în special, flota auto. Astfel, mulțumită investițiilor începute în 2014 – achiziția de camioane noi, capete tractor și semiremorci – întreaga flotă a fost întinerită, ajungând astăzi la o medie de vârstă sub 3 ani.

„Această investiție a fost foarte importantă pentru îmbunătățirea generală a productivității și performanței operaționale a companiei”, completează Mircea Vlah.

Alte investiții importante pentru companie sunt cele care au vizat personalul, acestea reprezentând cursuri de pregătire și formare profesională, mărirea salariilor, achiziționarea de echipamente de securitate și protecția muncii la cel mai înalt nivel în toată organizația, de la atelier, service, mașini, până la birouri, precum și achiziționarea unor sisteme informatice moderne pentru operațiunile zilnice, pentru urmărire și control în toate departamentele companiei.

Datorită procesului de reorganizare și restructurare prin care a trecut, Dumagas Transport înregistrează în acest an rezultate financiare record.

„În ultimii doi ani am reușit, cu ajutorul echipei, al acționarilor și cu ajutorul susținut al partenerilor comerciali și financiari – furnizori, bănci, societăți de leasing – să evităm intrarea în insolvență în 2014 și să revenim din nou în arenă, pentru a susține industria românească de transport și pentru a crește locurile de muncă într-o zonă dificilă din punct de vedere economic – regiunea Olteniei”, a mai declarat CEO-ul companiei.

Astfel, datorită procesului de reorganizare și restructurare, început în 2014, anul 2016 va fi unul cu rezultate financiare mult peste toți ceilalți ani ai companiei și reprezintă o revenire, după o serie îndelungată de ani cu pierdere financiară netă.

„Suntem deosebit de mândri de această reușită și, în continuare, sperăm să atragem în echipa noastră oameni entuziaști, care să ne ajute să creștem afacerea pe mai departe și să ne menținem poziția de jucător de top, în țară și în regiunea Europei de Est”, încheie Mircea Vlah, CEO Dumagas Transport S.A.