Compania lansează, în fiecare an, produse eficiente pentru piața locală. DuPont Pioneer vinde semințe de porumb și floarea soarelui în țara noastră de aproape 50 de ani. În anul 2002 a fost inaugurată unitatea de la Afumați, care a devenit astăzi una dintre cele mai mari stații de condiționat sămânță din lume. “Primii hibrizi Pioneer au pătruns în România încă din anii ’70. De atunci și până în prezent, compania noastră și-a consolidat o reputație de lider în furnizarea de semințe de calitate, confirmată și de cota de piață pe care o deținem la porumb, floarea soarelui, rapiță și soia, adică la unele dintre cele mai importante culturi pentru agricultura românească”, ne-a declarat Marian Antoniu, directorul de producție Pioneer Hi-Bred Seeds Agro S.R.L..
Investiții în România
Compania mamă a investit în țara noastră, de la lansarea DuPont Pioneer România și până în prezent, zeci de milioane de dolari, spune conducerea societății. “Investiția făcută de Pioneer în România, în stația de procesare și condiționare sămânță de la Afumați, totalizează până în prezent circa 60 milioane dolari. Încă din primul moment în care am început să procesăm aici, din anul 2002, am urmărit să furnizăm semințe nu doar pe plan local, ci și pentru întreg spațiul al Uniunii Europene, precum și pentru piețele regionale aflate în plină dezvoltare și cu un mare potențial agricol, precum Ucraina, Rusia, Republica Moldova. În prezent, avem o capacitate totală de 1,2 milioane saci de sămânță de porumb și de circa 250 000 saci de sămânță de floarea soarelui, dar și flexibilitatea de a suplimenta producția cu până la 40% atunci când este nevoie”, ne-a explicat directorul de producție al DuPont Pioneer România.
Oficialii societății spun că doresc elaborarea unui sistem agricol eficient și durabil, care să funcționeze la nivel global. “Noi producem în România. Facem eforturi susținute să asigurăm siguranța și sănătatea angajaților și clienților noștri, ca și a tuturor oamenilor din comunitățile în care lucrăm. Ne-am angajat să protejăm mediul înconjurător, să promovăm tehnologii bazate pe cercetarea științifică, menite să conserve resursele pentru generațiile de azi și de mâine. O altă valoare în care credem cu tărie în grupul DuPont este respectul pentru oameni, profesionalismul și demnitatea pe care le datorăm angajaților și partenerilor noștri, care să genereze un sentiment de apartenență la o echipă capabilă să exceleze. Nu în ultimul rând, standardele etice cele mai înalte, integritatea, cultivarea mândriei de a lucra pentru o companie respectată în întreaga lume constituie o altă valoare fundamentală pentru noi”, ne-a povestit Marian Antoniu.
Produse
Agricultura României este una “bipolară”, spune conducerea DuPont Pioneer. “Există exploatații extrem de performante, pe care susținerea prin fonduri europene le-a ajutat să crească și să se capitalizeze, astfel încât pot face față concurenților lor de pe alte meridiane. În același timp, fermele de subzistență continuă să creeze mari dificultăți în calea unei producții agricole eficiente, la nivel de sector constatându-se un decalaj greu de recuperat față de ceea ce se practică în celelalte state membre UE. Cred că investițiile în infrastructura rurală, în proiecte de irigații ar trebui să focalizeze atenția guvernanților pe termen mediu. Ca să exemplific, cel mai important lucru pentru agricultura românească este asigurarea disponibilității apei pentru irigat. În anii secetoși, România pierde milioane de euro din cauza lipsei apei și sistemelor de irigații. Statul ar trebui să considere prioritate națională reabilitarea vechiului sistem sau construirea unuia nou, mai eficient, aceasta coroborată cu subvenționarea apei pentru fermieri. Efortul ne-ar costa, cu siguranță, mai puțin decât ceea ce pierdem ani în șir din cauza producțiilor foarte scăzute”, ne-a declarat Maria Cîrjă, directorul de marketing al DuPont Pioneer România.
În ceea ce privește competiția pe piața locală, aceasta este una acerbă pentru companiile implicate, tocmai de aceea DuPont Pioneer și-a construit o echipă puternică, formată din specialiști în producție, vânzări și, nu în ultimul rând, un departament eficient de cercetare. „Investim în continuare spre a ne putea menține în frunte. Cred că cea mai importantă investiție la momentul actual sunt programele de cercetare pe care le dezvoltăm în România, care au menirea de a descoperi și dezvolta hibrizi care să se plieze perfect pe așteptările clienților noștri”, a completat Marian Antoniu. An de an, compania lansează noi produse, speciale pentru piața locală. “Un adevărat <fir roșu> în modul în care operează firma noastră este adaptarea produselor la nivel local, adică <produsul potrivit pentru hectarul potrivit>, cum ne place să spunem. Ca răspuns la problemele actuale cu care se confruntă agricultura în zona noastră geografică (și nu numai), staţiunea de cercetări de la Afumaţi are ca prioritate lansarea an de an a noi hibrizi de porumb, cu rezistență sporită la secetă. La floarea soarelui ne-am poziționat cu predilecție către comercializarea hibrizilor care au încorporată tehnologie valoroasă, hibrizi cu rezistenţă la erbicide”, a adăugat directorul de producție DuPont Pioneer România.
Clubul Fermierilor
DuPont Pioneer România colaborează continuu cu peste 100 de producători agricoli care multiplică sămânță. “Cu unii avem deja relații de colaborare tradiționale și credem că motivele sunt mai multe, dar aș aminti doar: dorința de a lucra cu ultimele tehnologii în materie de producerea semințelor, posibilitatea de a face schimb de experiență cu ceilalți producători prin mijlocirea asigurată de Pioneer și, nu în ultimul rând, avantajele pe care le oferă contractul de producere de sămânță pe care îl avem cu partenerii noștri”, spune Marian Antoniu, directorul de producție DuPont Pioneer România.
Compania a înființat, în 2010, Clubul Fermierilor “Pioneer Farmer’s Club”, una dintre cele numeroase asociații de agricultură din țara noastră, fiind de altfel și prima inițiativă de acest fel din România. “Astfel de <cluburi> sunt menite să genereze un nou concept, respectiv cultivarea unei relații cu rădăcini adânci între firmă și clienții săi, reunind unii dintre cei mai activi și mai dinamici agricultori din țară. Înscrierea în asociație aduce implicit o serie de beneficii precum oferte speciale, promoții și cursuri de specialitate, participarea la evenimente și grupuri de lucru, acces la informație de specialitate. DuPont Pioneer România dorește să creeze astfel o comunitate de profesioniști mereu la curent cu ultimele informații din domeniu, care să împărtășească pasiunea de a participa la progresul rapid din agricultură al României”, ne-a povestit Maria Cîrjă.
Conducerea societății estimează o creștere a cifrei de afaceri pe plan local, pentru anul curent. “Pentru partea de producție de care mă ocup, cifra de afaceri în 2013 a fost de circa 295 milioane lei și aproximativ la același nivel s-a situat și cifra de afaceri pentru partea comercială. Pentru 2014, lucrurile sunt în plină desfășurare, dar anticipăm o evoluție comparabilă”, ne-a declarat Marian Antoniu, directorul de producție DuPont Pioneer România.