Slide

Stiri: Energie

E.ON a finalizat modernizarea unor staţii de transformare

20.03.2015

E.ON a anunţa că a finalizat cu succes proiectul “Modernizare şi integrare în sistem SCADA a staţiilor de transformare E.ON Moldova Distribuţie S.A.”. Proiectul a avut o valoare totală de 34.992.067,21 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 13.325.795,11 lei (88% FEDR si 12% bugetul national) şi 21.666.272,10 lei contribuţie proprie a E.ON.

Obiectivul proiectului, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), este reprezentat creşterea securităţii furnizării energiei în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est prin modernizarea şi integrarea în SCADA a 26 staţii de transformare.

Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 32 de luni, începând cu 25 iulie 2012, în staţiile de transformare din localităţile Bacău, Hemeiuşi, Glăvăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Botoşani şi Hudum din judeţul Botoşani, Iaşi, Tg. Frumos şi Ţuţora din judeţul Iaşi, Roznov din judeţul Neamţ, Suceava, Fălticeni, Salcea, Frasin, Gura Humorului şi Rădăuţi din judeţul Suceava, Bârlad din judeţul Vaslui.

Prin finalizarea proiectului, numărul de staţii integrate (partial sau total) în SCADA a ajuns la 109, dintr-un total de 133 de staţii.

E.ON Distribuţie România a derulat în 2014 cel mai amplu program de investiţii de la preluarea în 2005 a distribuţiei de energie electrică în zona Moldova. Suma alocată a fost de circa 222 milioane lei, cea mai mare parte fiind direcţionată în modernizarea infrastructurii de distribuţie.

Principalele direcţii avute în vedere au fost implementarea SCADA, contorizare inteligentă, modernizare staţii de transformare, reabilitarea şi securizarea reţelelor electrice, în special a celor de joasă tensiune.

Efectul cumulat al investiţiilor a dus la o îmbunătăţire semnificativă a serviciului de distribuţie, cuantificabilă prin îmbunătăţirea indicatorilor ce definesc calitatea acestuia. Astfel, comparativ cu 2008, în 2014 numărul de întreruperi a scăzut cu 37 %, iar durata acestora cu 55%.

Pentru anul în curs, compania are programate investiţii de circa 197 milioane de lei, în principal direcţionate spre aceleaşi categorii de investiţii ca şi în anul precedent.