ECOFIN: Este nevoie de o reformă fiscală în domeniul economiei digitale

18.09.2017

În perioada 15-16 septembrie 2017 ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a participat la reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN). Miniştrii finanţelor şi economiei din Uniunea Europeană au dezbătut provocările internaționale privind impozitarea întreprinderilor în contextul economiei digitale.

”Uniunea Europeană trebuie să facă paşi importanţi în sensul unei reforme mai ample a normelor fiscale internaţionale care să depășească deficienţele legislative în acest domeniu”, se arată într-un comunicat de presă al MFP.

Ministrul Ionuț Mișa, a semnat alături de miniștrii de finanțe ai Franţei, Germaniei, Italiei și Spaniei documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluții care să conducă la stabilirea un impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent. Ulterior mai multe state membre s-au alăturat acestei inițiative.

În plus, vor fi continuate lucrările pe acest subiect la nivelul Consiliului în vederea adoptării unor concluzii ale Consiliului în luna decembrie a.c., iar Comisia va pregăti o propunere legislativă.

Alte teme importante de pe agenda reuniunii au vizat măsurile necesare pentru aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare. Discuţiile s-au axat pe posibilele soluții de maximizare a eficacității finanțelor Uniunii Europene. La nivel comunitar se consideră că este necesară identificarea unui echilibru între responsabilitățile naționale privind politica economică și financiară și necesitatea manifestării de solidaritate europeană.

Miniştrii de finanţe au discutat şi despre Uniunea piețelor de capital, în contextul noilor evoluţii tehnologice în domeniul IT în prestarea de servicii financiare, precum și despre Uniunea Vamală, prin prisma eficienței costurilor și sustenabilității sistemelor IT.

 

 

 

Citiți și despre: