Stiri: Finante

Titluri de stat TEZAUR august 2023

ECOFIN iulie 2023: Ce teme s-au discutat?

20.07.2023

ECOFIN iulie 2023. O delegație a Ministerului Finanțelor, condusă de domnul ministru Marcel Boloș, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), desfăşurată la Bruxelles, prima din mandatul Președinției spaniole.

Temele discutate

Printre temele cheie de pe agendă s-au numărat reformele structurale, politica fiscală, coordonarea economică, piețele financiare și alte teme relevante pentru dezvoltarea economică durabilă și prosperitatea Uniunii Europene.

„Am susținut în cadrul discuțiilor necesitatea unor reforme structurale care să promoveze o creștere economică durabilă și echitabilă. Este foarte importantă coordonarea economică între statele membre, pentru a consolida reziliența și stabilitatea în fața provocărilor de care ne lovim. Politica fiscală a fost, de asemenea, un subiect important al discuțiilor noastre. Am reiterat angajamentul României de a menține o politică fiscală responsabilă, care să asigure echilibrul dintre nevoile financiare ale statului și sprijinul acordat cetățenilor și sectorului privat. În același timp, am subliniat importanța promovării unor politici fiscale juste și echitabile pentru a stimula investițiile și dezvoltarea economică sustenabilă” , a transmis ministrul Marcel Boloș.

Agenda ECOFIN

Pe agenda ECOFIN s-a aflat și Comunicarea Comisiei privind pachetul ajustat de resurse proprii, care ar trebui să genereze venituri anuale de până la 36 de miliarde de euro în perioada 2028-2030.

Miniștrii de finanțe din UE au discutat despre sprijinul financiar acordat Ucrainei, în contextul revizuirii Cadrului financiar multianual 2021-2027. Conform propunerii Comisiei, Facilitatea pentru Ucraina va asigura o finanțare de aproximativ 50 de miliarde de euro, sumă care va fi acordată sub formă de granturi și de credite. Finanțările se vor face în baza Planului pentru dezvoltarea economică a Ucrainei elaborat de guvernul de la Kiev cu sprijinul Comisiei Europene.

ECOFIN iulie 2023. Reforma vamală

Reforma vamală, cea mai ambițioasă și mai cuprinzătoare de la înființarea Uniunii Vamale în 1968, a fost o altă temă de discuție.

„România susține principalele obiective ale reformei, în principal înființarea Autorității Vamale a UE și a Centrului de date vamale a UE”, a spus Marcel Boloș, ministrul finanțelor.

Propunerea Comisiei Europene, care va fi implementată etapizat în următorii 10 – 15 ani, se sprijină pe trei piloni: dezvoltarea unui nou tip de parteneriat cu mediul de afaceri, o nouă abordare a controalelor vamale și modernizarea abordării comerțului electronic.

Autoritatea Vamală a UE va avea rolul de a pune în comun expertiza și competențele care sunt în prezent disipate în UE, dar și de a conduce, coordona și sprijini autoritățile vamale naționale.

Viitorul centru de date vamale al UE va fi motorul Uniunii Vamale și o condiție prealabilă pentru consolidarea supravegherii și simplificarea procedurilor.

Reuniuni bilaterale

În contextul participării la adunarea ECOFIN, ministrul Marcel Boloș a participat la reuniuni bilaterale cu miniștrii de finanțe din Spania și Polonia.

Reuniune bilaterală cu doamna Magdalena Rzeczkowska, ministrul polonez de finanțe

Cei doi miniștri au discutat despre propunerea comisiei privind pachetul ajustat de noi resurse la nivelul UE, în contextul unor viitoare discuții referitoare la eventualele modificări ale cadrului financiar multianual 2021-2027. S-a punctat importanța alocărilor aferente Politicii de Coeziune la nivelul celor două state, buget care în cazul României mobilizează investiții de peste 46 miliarde euro, în următorii 7 ani.

ECOFIN iulie 2023. Digitalizare

De asemenea, au avut loc discuții pe tema digitalizării în domeniul administrării fiscale și autoritățiilor vamale, pentru îmbunătățirea rezultatelor privind colectarea veniturilor fiscale, cât și supravegherii consolidate a lanțurilor de aprovizionare și a mărfurilor. Cei doi miniștri s-au consultat pe tema utilizării inteligenței artificiale și proceselor automatizate în cadrul acestor sectoare din activitatea ministerelor.

Un alt subiect abordat a fost cel referitor la Banca de Investiții și Dezvoltare, urmând ca pe parcursul următoarelor luni să existe un dialog permanent între autoritățile române și cele polone pentru un schimb de bune practici, în contextul operaționalizării acestei entități la nivelul României.

Citește și CONCELEX, furnizor de soluții cheie în construcții