Stiri: Economie

Economia americană: un miraj sau redresare reală?

28.07.2016

La numai câteva săptămâni după ce pieţele financiare s-au speriat din cauza Brexitului, am fost martorii unor noi recorduri pozitive în Statele Unite pe piața de acțiuni, scrie Steen Jakobsen, economist șef și CIO Saxo Bank. Acesta spune că trebuie să ne amintim, totuși, că piața de acțiuni americană dă tonul întregii planete, iar indicele Bloomberg este semnificativ mai jos față de valoarea din iunie 2015.

„Cu toate acestea, putem afirma foarte clar că datele americane arată, fără a putea fi contrazise, că situația economică din SUA s-a îmbunătățit dramatic și că, în pofida unui start de an mai leneș, companiile și economia per total se pot aștepta la noi creșteri spre final de an. Ce am văzut în trimestrul al doilea confirmă acest traseu, dar e bine să ne gândim și la faptul că economia americană este, uneori, supraevaluată”, a explicat acesta.

Piața muncii rămâne relativ slăbită, dacă ne luăm după măsurătorile indicelui Fed privind piața angajărilor și a locurilor de muncă. Indicatorii principali ai Conference Board sunt în scădere și rămân la niveluri joase. Indicele Fed Activity din Chicago – un indice compus din 85 de componente de măsurare economică – are cel puțin 60 de componente în scădere.

„Prin urmare, rămâne de văzut dacă e vorba de un miraj sau de o revenire autentică a economiei americane. Dar, dacă privim în istorie, suntem tentați să ignorăm rolul ectivității economice și să spunem că piața de acțiuni mai are loc de crescut. Cu toate acestea, creșterea nu poate fi decât limitată, deci ar trebui să vă încasați profitul și să… vă bucurați de vară!”, a mai spus Steen Jakobsen.