Economia digitală: Tinerii din România sunt optimişti

03.04.2018

Tinerii din ţara noastră sunt încrezători în perspectiva de a avea o carieră în economia digitală, potrivit unui sondaj Vodafone. Astfel, 53% au încredere că vor găsi un job pe măsura abilităților, în timp ce 30% cred că economia digitală le va spori oportunitățile de angajare. Doar 10% spun că nu își vor permite niciodată aceeași calitate a vieții ca generația părinților lor.

Aşadar, concluziile unui sondaj internațional comandat de Vodafone și derulat în 15 țări unde grupul este prezent arată că, dintre toți participanții, tinerii din România între 18 și 24 de ani sunt cei mai încrezători în perspectiva de a avea o carieră în domenii digitale. Peste jumătate dintre ei sunt convinși că vor găsi un loc de muncă pe măsura abilităților, rezultat care plasează ţara noastră pe primul loc în clasamentul țărilor, înaintea unor state ca Italia, Germania, Republica Cehă, Spania sau Marea Britanie.

Vodafone a solicitat YouGov derularea acestui sondaj, iar rezultatele au fost folosite pentru documentarea programului internațional „Alege-ți viitorul”, conceput pentru a oferi îndrumare în carieră în economia digitală și acces la training pentru 10 milioane de tineri din 18 țări.

Programul, lansat şi în România și în alte 17 țări, include platforma inovatoare Future Jobs Finder, un portal ușor de folosit care le dă tinerilor posibilitatea să-și formeze noi abilități și să găsească oportunități de angajare în domenii ale economiei digitale. Pentru dezvoltarea platformei, disponibilă în 10 limbi, inclusiv în română, Vodafone a lucrat cu psihologi specializați, consultanți în domeniul carierei și furnizori de programe de formare profesională.

„În prima săptămână de la lansare, aproximativ 4.000 de români au completat sesiunile de întrebări pe versiunea locală a platformei Future Jobs Finder, ceea ce demonstrează un interes ridicat al noii generații pentru identificarea oportunităților de carieră și față de pregătirea pentru economia digitală. Ca parte a acestei inițiative internaționale, cea mai mare de acest tip din lume, Vodafone România le oferă tinerilor un suport accesibil, ușor de folosit, pentru a le ghida primii pași către o carieră interesantă în domeniile digitale”, a declarat Florin Petrescu, HR Director, Vodafone România.

Studiul mai arată că tinerii români se numără printre cei mai optimiști în privința viitorului lor în economia digitală, mai mult de 30% afirmând că aceasta le va spori oportunitățile de angajare, în timp ce doar 10% cred că nu își vor putea permite niciodată aceeași calitate a vieții ca generația părinților lor.

În plus, România se situează pe primul loc în ceea ce privește procentul tinerilor care ar prefera să lucreze pentru ei înșiși sau ca antreprenori, mai curând decât într-o companie, 51% dintre aceștia exprimând această preferință.

 

 

 

Citiți și despre: