Stiri: Economie

Indicele LIBOR.

Economia României a crescut cu 4,9%, în perioada ianuarie-septembrie 2016

16.11.2016

Economia României a crescut, în primele nouă luni ale anului curent, cu 4,9% pe seria brută și cu 4,8% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2015, în timp ce în trimestrul III 2016 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% raportat la trimestrul anterior, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Față de aceeaşi perioadă din 2015, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 4,4% pe seria brută și cu 4,6% pe seria ajustată sezonier.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2016 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiți față de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul II 2015. Rezultatele pentru trimestrele I și II ale anului 2016, comparativ cu trimestrul precedent, nu s-au modificat”, precizează INS.

Potrivit sursei citate, seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiți, a modificării seriilor brute și a numărului de observații disponibile.