Stiri: Economie

Economia României continuă să crească temperat

12.07.2017

Investitorii român, chestionați de KeysFin în cadrul barometrului semestrial privind starea business-ului românesc, estimează că economia României va continua să crească temperat în următoarele șase luni, însă privesc cu îngrijorare spre inflație. Evoluția semnificativă a consumului și rezultatele pozitive așteptate în agricultură, care urmează să asigure produsului intern brut un avans de peste 4%, determină creșterea economică a României. Totodată, managerii previzionează o creștere semnificativă a prețurilor, pe fondul deciziilor administrative și a evoluției cursului valutar, în aceste condiții, inflația ridicând semne de întrebare.

Barometrul KeysFin arată că 72% dintre managerii chestionați estimează o creștere a PIB-ului între 4,2-4,7%, 16% văd o evoluție de peste 5%, iar 8% consideră că PIB-ul va crește cu mai puțin de 4%. Astfel, optimismul moderat al oamenilor de afaceri intervievați se confirmă, în prezent, evoluția generală a economiei încadrându-se în tendințele anticipate de investitori.

După un început de an pozitiv în majoritatea sectoarelor economice, în partea a doua a anului investitorii estimează că PIB-ul își va accentua creșterea, în principal pe fondul majorării cheltuielilor de consum.

„Creșterea salariului minim, a veniturilor din sectorul bugetar, vor influența în sens pozitiv consumul, principalul motor al economiei. Iar datele raportate de agricultura românească vor contribui la această tendință”, spun analiștii de la KeysFin.

De asemenea, 64% dintre managerii chestionați susțin că sectorul care va performa în a doua parte a anului este comerțul (în special comerțul alimentar), urmat de agricultură (23%), construcții imobiliare (10%), turism (8%), transporturi (7%) și sectorul serviciilor (4%).

În ceea ce privește principalele provocări din următoarele șase luni, majoritatea managerilor au indicat creșterea accentuată a prețurilor (82%), dinamica pieței valutare (57%), amplificarea crizei din piața muncii (46%) și evoluția cadrului fiscal (34%). 22% s-au referit la incertitudinile legate de evoluția economică mondială.

„Inflația este principala provocare pentru economia românească în perioada următoare, creșterile de salarii, aprecierea euro și creșterile de tarife la gaze și energie electrică fiind remarcate de cei mai mulți investitori”, se mai arată în analiza KeysFin.

Una dintre cele mai marile provocări ale semestrului al doilea o constituie criza de pe piața forței de muncă deoarece este tot mai greu de găsit angajați pregătiți, la costuri corespunzătoare.

Potrivit barometrului privind percepția investitorilor asupra mediului de afaceri, realizat de KeysFin, cei mai mulți investitori și-au schimbat previziunile privind evoluția monedei naționale, făcute la începutului anului. Dacă în decembrie, 76% estimau că moneda națională va rămâne predictibilă în 2017 și că euro va fi cotat între 4,45-4,55 lei, provocările de pe scena politică le-au schimbat așteptările. Drept urmare, peste 69% dintre investitori văd acum moneda națională peste pragul de 4,6 lei/euro.

Intervievați despre măsurile menite a asigura stabilitatea economică și a impulsiona businessul autohton, oamenii de afaceri ar cere guvernanților, în primul rând, predictibilitatea, în principal în privința Codului Fiscal. Totodată, oamenii de afaceri au evidențiat și necesitatea simplificării documentației pentru accesul la fondurile europene, insistând pe găsirea unor mecanisme de stimulare eficiente, dar mai ales de control a modului în care sunt cheltuiți banii de la Uniunea Europeană.