Stiri: Economie

Economia Romaniei in 2019

Cum va evolua economia României în 2019? Estimările OTP Asset Management

11.04.2019

Economia României în 2019. Economiștii OTP Asset Management România estimează că economia României va avea o creștere de 3,5% în anul 2019. Similar cu anii anteriori, consumul gospodăriilor populației ar putea fi principalul motor al creșterii economice, se arată în raportul „Trenduri Primăvară-Vară 2019”, al treilea volum care prezintă retrospectiva evoluției piețelor financiare pe parcursul anului 2018 și așteptările companiei pentru perioada următoare.

Economia României în 2019. Investițiile, un avans modest

”Ne așteptăm ca în anul 2019 investițiile să înregistreze un avans modest, deoarece efectul pozitiv al absorbției fondurilor europene și presiunea asupra companiilor de a îmbunătăți productivitatea ar putea fi compensate, parțial, de investiții mai reduse în sectorul energiei, telecomunicațiilor și financiar”, precizează economiștii OTP Asset Management România.

Economia României în 2019. Dobânzile BNR

Conform acestora, nivelul actual al ratelor de referință BNR, împreună cu gestionarea prudentă a lichidităților, ar putea rămâne la același nivel în anul 2019.

Totuși, pe termen mediu ar putea fi necesară o creștere modestă a ratei dobânzii. Principalul motiv este de a menține inflația bine ancorată de țintă.

Economia României în 2019. Vulnerabilități

”Politicile fiscale pro-ciclice și neortodoxe, precum și deficitul de cont curent relativ ridicat și în creștere, semnalează acumularea de vulnerabilități. Prin urmare, este de așteptat ca BNR să rămână în continuare deosebit de vigilentă”, mai explică analiștii OTP Asset Management România.

Economia României în 2019. Principalele idei privind evoluția piețelor financiare:

• 2018 în retrospectivă: de la creștere sincronizată, la creștere neechilibrată;

• Încetinire economică pe scară largă, dar fără recesiune (încă);

• Creșterea PIB poate încetini până la 3,5%;

• Volatilitatea piețelor financiare, cel mai probabil, ridicată pe parcursul anului 2019;

• Estimările pentru finalul anului indică valori ale principalilor indici bursieri internaționali peste nivelurile actuale.

Economia României în 2019. Piața de capital

Totodată, piața locală de capital va rămâne puternic influențată de doi factori extrem de importanți.

Pe de o parte, deficitul bugetar prognozat pentru anul 2019 va face ca acționarul majoritar al companiilor de stat să solicite din nou dividende generoase acestor companii.

Pe de altă parte, implicațiile modificării sistemului actual de funcționare a Pilonului II de Pensii administrate privat sunt foarte greu de cuantificat în prezent, dar dacă forma actuală va fi modificată drastic, vor avea efecte negative pe termen scurt și mediu.

”În aceste condiții, este de așteptat ca obiectivul României de trecere la statutul de piață emergentă să se îndepărteze pe termen nedefinit”, conform sursei citate.

Citește și Cât cheltuie lunar românii pentru igiena personală?