Stiri: Economie

Economia Romaniei

Economiștii sunt optimiști: Încrederea în economia României, în creștere

28.01.2020

Economia României. În luna decembrie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Society România a crescut faţă de luna anterioară cu 4,6 puncte. Acesta a ajuns până la valoarea de 61,5 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 32,8 puncte. CFA România precizează că această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Economia României. Indicatorul condițiilor curente

Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 7,6 puncte, până la valoarea de 76,4 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, avansul este de 30 puncte.

Economia României. Indicatorul anticipațiilor

De asemenea, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 3,1 puncte, până la valoarea de 54,1 puncte. Comparativ cu perioada similară a anului trecut creşterea este cu 34,2 puncte.

Economia României. Deprecierea leului

Analiştii CFA România estimează, însă, o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la un curs 4,8823 lei/euro. De asemenea, ei anticipează o majorare a ratelor de dobândă atât pentru scadenţele scurte, cât şi pentru cele lungi.

Ce spun analiștii CFA România?

„În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproape 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8286, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8823”, a anunțat CFA România.

Economia României. Rata anticipată a inflației

Conform analiștilor, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2021/ianuarie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,67%.

De asemenea, sunt de remarcat anticipaţiile privind:

  • majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele scurte (ROBOR 3M)
  • majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele lungi (obligaţiuni suverane cu scadenţa 5Y denominate în RON)

Așadar, peste 62% şi respectiv 64% dintre participanţii la sondaj au anticipat aceste evoluţii precizate mai sus.

Citește și Asigurări pentru trotinete și biciclete electrice, de la OMNIASIG. Cât costă noile polițe lansate de compania de asigurări?