Stiri: Economie

Economia socială, în creştere. România susţine proiectul SUSY

26.10.2015

România susţine proiectul “SUSY – SUstainable and Solidarity EconomY”.  Proiectul este cofinanțat de UE şi are drept scop promovarea metodelor alternative de producție și distribuție, modele diferite de consum și economisire, pornind de la cele mai bune practici ale economiei sociale și solidarității.

Obiectivul principal al proiectului european SUSY este de a promova bunele practici privind economia socială și solidaritatea din Europa și din lume. Implementat de organizația COSPE (Italia) și Fundația TERRA Mileniul III (România), în parteneriat cu alte organizații europene și internaționale, SUSY are o durată de trei ani, finalizându-se în ianuarie 2018.

„Economia socială este un concept care crește din ce în ce mai mult în jurul lumii și oferă modele de solidaritate. Prin intermediul economiei sociale se dezvoltă, modele de producție, distribuție, consum și economisire, bazate pe principiile egalității, sustenabilității și solidaritate”, au explicat reprezentanţii Fundația TERRA Mileniul III.

De asemenea, proiectul vizează creșterea competivității actorilor locali implicați în economia socială și solidară, promovând în același timp o nouă paradigmă de dezvoltare economică, cu scopul de a lupta împotriva sărăciei și de a promova un model echitabil și sustenabil de viață.

Economia socială și solidară deține un procent de 6,5% din piața muncii din Europa.

În cadrul proiectului se vor realiza o gamă variată de activități de comunicare și informare, precum realizarea unui website care va conține o hartă cu cele mai relevante exemple de economie socială și solidară, realizarea unui reportaj video, competiții și festivaluri de film.

Cetățenii europeni vor fi, de asemenea, sensibilizați cu ocazia diferitelor evenimente locale, iar activitățile de advocacy se vor adresa, cu precădere, reprezentanților instituțiilor și politicienilor atât de la nivel local, cât și european.